Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Video – Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Γύρω στις 20.10 νωρίς το βράδυ της Τετάρτης άρχισαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις στα Εξάρχεια που επικεντρώθηκαν κάτω από την πλατεία και επί της οδού Στουρνάρη ενώ τα ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένα κάτω από την οδό Τζορτζ, στην οδό Σολωμού και βεβαίως στην Πατησίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες νεαρά άτομα άρχισαν τον πετροπόλεμο στην αρχή και όταν κινήθηκαν τα ΜΑΤ άρχισε η βροχή των μολότοφ. Κάποια στιγμή οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς την οδό Πατησίων ώστε να μπορούν να ελιχθούν οι άνδρες των ΜΑΤ αλλά και για να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού.

Σε πέντε συλλήψεις και 25 προσαγωγές έχει προχωρήσει έως τώρα η αστυνομία για τα επεισόδια που είναι σε εξέλιξη στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο. Ομάδες ατόμων, που φορούν κουκούλες και κράνη, πετούν, κατά διαστήματα πλέον, βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Σολωμού και Τζόρτζ, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Τα άτομα αυτά έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, έβαλαν φωτιές, ενώ έως τώρα έχουν καεί τρία αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη και Τοσίτσα. Επίσης, έχουν προκληθεί ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών και προσόψεις καταστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών έχουν ανάψει φωτιές στο βάθος της Στουρνάρη προς την πλατεία Εξαρχείων για να μπορούν να καούν τα τοξικά από τα χημικά αλλά ήδη η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι νεαροί διαδηλωτές ανασυντάσσονται ανά διαστήματα, υποχωρούν για μερικά μέτρα και στη συνέχεια επιτίθενται. Το ίδιο δε κάνουν και οι αστυνομικοί. 

Εικόνες και video από τα Εξάρχεια:



Πεδίο μάχης η οδός Σολωμού

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα νεαρών άρχισε να πετάει πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε βροχή από βόμβες μολότοφ. 

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας των αντιεξουσιαστών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία κατέληξε στην Καμάρα, περίπου 200 άτομα μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ.

(thestival.gr)

(thestival.gr)

Ένταση στο Ηράκλειο

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της πορείας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά από το κτήριο της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα στο σημείο η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Επίσης, άναψαν φωτιές στην Πύλη του Ιησού, ενώ οι αναφορές που έρχονταν από την γύρω περιοχή, στην οδό Χρυσοστόμου και στους πέριξ δρόμους, μιλούσαν για σκηνικό χάους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης