Μονοπώλιο στα καύσιμα στην Αθηνών – Πατρών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 19:19
Μονοπώλιο στα καύσιμα στην Αθηνών – Πατρών
Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνει τους τελευταίους 11 μήνες ο Δημήτρης Τραγκουμανίδης, ο οποίος διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων στο 30ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Το Δημόσιο τον υποχρέωσε να κλείσει προσωρινά την επιχείρησή του, επειδή έπειτα από 14 χρόνια ανακάλυψε ότι είχε γίνει σφάλμα κατά μισό μόλις μέτρο κατά την κατασκευή ενός έργου διαπλάτυνσης μπροστά από το πρατήριο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η διαμόρφωση του τρόπου σύνδεσης του πρατηρίου με τη Νέα Εθνική Οδό πραγματοποιήθηκε το 1996 από το Δημόσιο με δαπάνη που αιτήθηκε και ανέλαβε ο ίδιος ο καταγγέλλων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαπλάτυνσης του οδοστρώματος. Μέχρις εδώ, όλα καλά.

Ωστόσο, εντελώς ξαφνικά, πριν από 11 μήνες, ο κ. Τραγκουμανίδης έλαβε ένα έγγραφο από την εταιρεία εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας- Κορίνθου- Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας, την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», βάσει του οποίου καλείται να κλείσει το πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρεί καθώς, υπογραμμίζεται ότι το 1996 είχε γίνει κατασκευαστικό λάθος κατά τη διαδικασία διαπλάτυνσης του οδοστρώματος και κατόπιν τούτου η λειτουργία της επιχείρησης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων επί του αυτοκινητοδρόμου.

Από εκεί και πέρα ξεκινά η περιπέτεια του κ. Τραγκουμανίδη. Ο ίδιος απευθύνει αίτημα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και συγκεκριμένα στην Ειδική Υπηρεσία Λειτουργίας και Συντήρησης Έργων Παραχώρησης στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Τσακώνας, προκειμένου να εξετάσει εάν η απόφαση της παραχωρησιούχου εταιρείας να μπλοκάρει τη λειτουργία του πρατηρίου υγρών καυσίμων ευσταθεί.

Στις 12 Αυγούστου 2010, η Υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών με έγγραφό της προς την εταιρεία εκμετάλλευσης του Αυτοκινητοδρόμου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» αποφαίνεται ότι το συμπέρασμα που έχει βγάλει η εταιρεία «δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένο και δεν αποδίδει ορθώς τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις». Παράλληλα δε, καλεί την παραχωρησιούχο εταιρεία, να προβεί «στον έλεγχο και την έγκριση των μελετών που σας υπέβαλε ή θα σας υποβάλλει η “Δ. Τραγκουμανίδης & Σια Ο.Ε.”, με σκοπό την επανακατασκευή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου».

    

Ο καιρός, ωστόσο, περνά και η εταιρεία δεν απαντά. Ο καταγγέλλων προσφεύγει εκ νέου στην Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου, η οποία με έγγραφό της καλεί την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», όχι μόνο να εγκρίνει το έργο διόρθωσης της διαπλάτυνσης, αλλά και να συνδράμει στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου, το κόστος του οποίου, ούτως ή άλλως καλύπτεται από τον Δ. Τραγκουμανίδη.

    

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έλαβε δύο φορές ειδοποίηση από το υπουργείο Υποδομών, αποφάσισε να σιωπήσει για άλλη μια φορά.

Έτσι ο Δημήτρης Τραγκουμανίδης ενοχλεί και για τρίτη φορά την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία ξαναστέλνει νέο έγγραφο με ημερομηνία 29-11-2010 στην εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», στο οποίο αναφέρει – μεταξύ άλλων: «Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην έναρξη των εργασιών και να ολοκληρώσετε εντός 30 ημερών την προσωρινή σύνδεση του πρατηρίου σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και γνωρίζοντάς μας και την σχετική δαπάνη που θα κατατεθεί άμεσα από τον ενδιαφερόμενο».Η οργή του πρατηριούχου έχει πλέον ξεχειλίσει. Η εταιρεία αγνοεί επιδεικτικότατα τις εντολές του υπουργείου, εμμένοντας στην απόφασή της να κρατά κλειστή την επιχείρησή του, αν και έχει εκδοθεί απόφαση για το αντίθετο.

Ο Δημήτρης Τραγκουμανίδης ξεσπά και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα.

- Γιατί κωλυσιεργούν τόσους μήνες για μια εργασία διάρκειας τριών μόλις ημερών;

- Γιατί το πρατήριο ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν αρνήθηκε ποτέ να πληρώσει μέχρι τελευταίας δεκάρας όλες τις εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος αλλά και για να μην χάσουν τριάντα οικογένειες τη δουλειά τους , παραμένει κλειστό;

- Γιατί το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται να κάνει πλάτες στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα ΣΕΑ, δίνοντάς τους το δικαίωμα να εγκαθιδρύουν ένα ιδιότυπο μονοπώλιο στα υγρά καύσιμα εις βάρος των οδηγών;

- Κακώς ο κ. Τραγκουμανίδης πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια και πληρώνει τους φόρους του, εμπιστευόμενος αυτό το, καλοπροαίρετο για εκείνον, ελληνικό Δημόσιο;

- Τυχαίο είναι το γεγονός ότι το 2010 η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», γνωστών αλλοδαπών και μη συμφερόντων, έχει επιληφθεί την εκμετάλλευση των Σ.Ε.Α.; Δεν το νομίζουμε…

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 21:38