Μοντέλο αυτό-οργάνωσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 17:57
Μοντέλο αυτό-οργάνωσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, δεν υπάρχουν περιθώρια για κακούς σχεδιασμούς, για λάθη συντονισμού, για «μη επάρκεια δυνάμεων». Μια σπίθα μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή και να κινδυνέψουν εκατοντάδες άνθρωποι, εδώ, στην καταπράσινη πανέμορφη γειτονιά των παρυφών της Πάρνηθας.

Οι κάτοικοι της Ιπποκρατείου έχουν οργανωθεί πολύ πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 και έχουν δημιουργήσει ομάδες πρόληψης, κατάσβεσης αλλά και διάσωσης! Με 60 «μόνιμους» εθελοντές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να «χτενίζουν» το βουνό επί 24ωρου βάσεως, επαγγελματικό εξοπλισμό και πάντα με την αρωγή και τη συνεργασία της Πυροσβεστικής, η «ΜΑΚΙΠ» -το επιχειρησιακό «σκέλος» των κατοίκων- επεμβαίνει σε τουλάχιστον 50 εστίες φωτιάς κάθε χρόνο, προλαμβάνοντας την πυρκαγιά τη στιγμή που πρέπει, στη γέννησή της…

Η zougla.gr ανέβηκε στο πανέμορφο αυτό σημείο της Αττικής…Το πρώτο οργανωμένο σχέδιο πυρασφάλειας των κατοίκων, που τελεί υπό την έγκριση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, εκπονήθηκε αμέσως μετά την καταστροφή του 2007. Έχει προβλεφθεί ακόμη και ο απεγκλωβισμός των κατοίκων, έναν προς έναν! Δείτε τις λεπτομέρειες, έτσι όπως τις περιγράφουν οι «εμπνευστές» του…Η πρωτοβουλία αυτή των κατοίκων οδήγησε στη δημιουργία της «ΜΑΚΙΠ», της ομάδας πρόληψης και πυρόσβεσης. Δείτε πώς περιγράφει τη λειτουργία αλλά, πρωτίστως, τις εμπειρίες του μέσα από αυτή, ο αρχηγός της, Γιώργος Δαμάσκος.
Δυστυχώς, οι ακριβοί εξοπλισμοί που αποκτήθηκαν –μετά και την πίεση της κοινής γνώμης- μετά την καταστροφή του 2007, για τους οποίους δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, είτε δεν λειτουργούν, είτε… απουσιάζουν! Η zougla.gr ανέβηκε στο… αρχαιότερο παρατηρητήριο της Πάρνηθας και διαπίστωσε ότι η ειδική κάμερα πρόληψης –με εμβέλεια ακόμη και την Πεντέλη και τον Υμηττό, που θα μπορούσε να είχε αποσοβήσει και τις καταστροφές από τις περσινές πυρκαγιές στο Καπανδρίτι, απλά… δεν υπάρχει! Δείτε το βίντεο!
Η εμπειρία της επιτυχημένης λειτουργίας της ΜΑΚΙΠ επιτρέπει στους εθελοντές εκτός του να επιχειρούν σε περιστατικά πυρκαγιών και κακοκαιρίας και στους γειτονικούς δήμους, να αυτό-οργανώνονται για την ασφάλεια τους αλλά και να επιλαμβάνονται έγκαιρα ιατρικά περιστατικά στους πολίτες που έχουν ανάγκη!


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, 14:30