Με κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων αντιδρούν οι  συνδικαλιστικές ενώσεις στα κυβερνητικά μέτρα για τον τομέα του φαρμάκου, της υγείας και των συγκοινωνιών.

Την στιγμή που κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για νέα οικονομικά μέτρα, η χώρα κινδυνεύει να παραλύσει από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστά τα φαρμακεία

Την Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Γενική Συνέλευση πραγματοποιησε σήμερα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρες απεργίες την Παρασκευή 4, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου. Από την 1η Μαρτίου σκοπεύουν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ,ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους και έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. Αύριο στις 11:00 οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι χρονίως πάσχοντες και ανήμποροι με απόφαση του υπουργείου Υγείας προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα.

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου, «να βρεθεί μια λύση που να αποσκοπεί πραγματικά προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου και του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης».

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δήλωσε: «Στηρίζουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παραμένουν ωστόσο πολλά τεχνικά και διαδικαστικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από την Τρίτη και για τουλάχιστον 48 ώρες τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά τις αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 09:00 το πρωί.

Χωρίς Ηλεκτρικό – Μετρό – Λεωφορεία- Τρόλεϊ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν και την Τρίτη την απεργία τους.

Η απεργία, πάντως, κρίθηκε παράνομη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίος είχε προσφύγει η ΑΜΕΛ.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, όμως, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και μάλιστα θα περιφρουρηθεί από τους ίδιους του εργαζόμενους με αποτέλεσμα οι συρμοί του Μετρό να παραμείνουν ακινητοποιημένοι.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και η μη αύξηση των εισιτηρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνάδελφοί τους των μπλε λεωφορείων, οι οποίοι την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία. Για την ίδια ημέρα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί πορεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Ομόνοια προς τη Βουλή.

Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αθήνας επιτείνεται μετά την απόφαση των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά και των εργαζομένων στα τρόλεϊ που αποφάσισαν να απεργήσουν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με πεντάωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ και τον ΗΣΑΠ και την πραγματοποίηση συλαλλητηρίου έξω από τη Βουλή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στη Βουλή, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους απεργούς τονίζοντας ότι η Βουλή ψηφίζει τους νόμους και όχι αυτοί. Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβάνοντας και όσους, όπως είπε, παροτρύνουν τους τσαμπατζήδες και πριονίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα και τις θέσεις εργασίας

Απεργία στα αεροδρόμια

«Πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας μετά την καταδίκη του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, ύστερα από αγωγή του ελληνικού δημοσίου.

Τα δικαστήρια, εξάλλου, έκριναν παράνομη την εξαγγελθείσα απεργία της ΟΣΥΠΑ για τις 27 Ιανουαρίου η οποία και ανεστάλη.

«Παρόμοιες αποφάσεις δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό μας φρόνημα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και κηρύσσει νέα 48ωρη απεργία από 00:01΄ της Πέμπτης έως 23:59΄ της Παρασκευής.

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η Διοίκηση της ΥΠΑ, το Υπουργείο μας και η Δικαιοσύνη, θα καταλάβουν ότι και εμείς, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να αγωνιστούμε για τη δουλειά μας και το μέλλον της οικογένειας και των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης