Χαμένα τα’ χουν οι ληξίαρχοι σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εμπλοκή στην υπογραφή και την έκδοση των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως και θανάτου.

Πρόβλημα έχει προκύψει επίσης και με τη συνένωση των δημοτολογίων σε αρκετούς δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κώλυμα στην έκδοση πιστοποιητικών που ήταν απαραίτητα σε γονείς, προκειμένου να πάρουν τα νεογέννητα παιδιά τους από την κλινική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» πολλοί δήμοι άλλαξαν ονομασία, αλλά το υπουργείο δεν μερίμνησε εγκαίρως ώστε να δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να αλλάξει στα ληξιαρχεία.

Ο ληξίαρχος ορίζεται από τον εκάστοτε δήμαρχο, όμως σε δήμους που έχουν μετατραπεί σε δημοτικές ενότητες δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι παραμένουν ληξίαρχοι, εφόσον δεν υφίσταται ούτε ο πρώην δήμος ούτε ο δήμαρχος που τους διόρισε. Μέχρι να εκδοθεί απόφαση του νέου δημάρχου για τον διορισμό τους δεν έχουν την αρμοδιότητα να υπογράφουν και να σφραγίζουν ληξιαρχικές πράξεις, εξηγεί στην εφημερίδα «Μακεδονία» η ληξίαρχος Θεσσαλονίκης ,Ευφροσύνη Φόρου Παλάντζα.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Σε πολλούς δήμους τα ληξιαρχεία διαθέτουν ακόμη σφραγίδες με τις παλιές ονομασίες, γεγονός που, όπως σημειώνει η κ. Φόρου, καθιστά προσβλητέες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, γεννήσεως, γάμου κλπ. που θα εκδοθούν με στοιχεία που δεν είναι πλέον σε ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα, πάντως, θα μπορούσε να είχε λυθεί αν η εγκύκλιος είχε εκδοθεί νωρίτερα, ώστε να δοθεί περιθώριο χρόνου για να ρυθμιστούν τα διαδικαστικά και να παραταθεί η θητεία των ληξιάρχων μέχρι να εκδοθεί νέο ΦΕΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης