Μήνυμα σε όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας να μην κρατούν το στόμα τους κλειστό από φόβο ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια από την εγκληματική πράξη σε βάρος τους στέλνει η Σοφία Μπεκατώρου. 

Μέσω της δικηγόρου της Έλλης Ρούσσου, η ολυμπιονίκης τονίζει ότι, παρ΄ ότι ο δικός της βιασμός έχει υποπέσει ποινικά σε παραγραφή, αυτό «δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση του εγκλήματος» και δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει τα θύματα από το να καταγγέλλουν ανάλογες βίαιες συμπεριφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Η Σοφία Μπεκατώρου, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο Αθλητικός Εισαγγελέας για την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων αθλητών, είχε καταθέσει μεταξύ άλλων και το έγκλημα του βιασμού της, που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης στο εξωτερικό, κατάθεση που επανέλαβε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Το έγκλημα αυτό ως πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα έχει παραγραφεί,  εφόσον έχει παρέλθει  δεκαπενταετία από την τέλεσή του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγραφή αυτή όμως δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση  αυτού του εγκλήματος και δεν αποκλείει το έννομο συμφέρον του κάθε θύματος για την αποκάλυψή του, που είναι εξίσου οδυνηρή με τη διάπραξη του εγκλήματος εις βάρος του.

Απαιτούνται θεσμοί και μηχανισμοί, καθώς επίσης εκπαιδευτικά εργαλεία και κανόνες δεοντολογίας σε όλους τους χώρους απασχόλησης, ώστε να ενθαρρύνεται κάθε πρόσωπο να καταγγέλλει πράξεις παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος του, χωρίς οποιοδήποτε φόβο κινδύνου της ψυχικής του υγείας, της οικογενειακής του γαλήνης και της επαγγελματικής του επιβίωσης, στην περίπτωση αποκάλυψής τους.

Οι καταγγελίες θυμάτων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τους, ακόμη και εάν έχουν παραγραφεί,  αφυπνίζουν και εισφέρουν στην ουσιαστική δικαιοσύνη και την ηθική σε όλους τους χώρους της κοινωνίας μας, που ως έννοιες ζωντανές και αξίες διαχρονικές δεν περιορίζονται από δικονομικούς κανόνες. 

Αθήνα 9-2-2020

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος της Σοφίας Μπεκατώρου

ΕΛΛΗ  ΡΟΥΣΣΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης