Σε κατάταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 09:30, η Ύδρα.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία εδώ και περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο, καθώς το νησί έχει υποστεί μπλακ άουτ από τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες που βλέπουν τα προϊόντα τους να καταστρέφονται, κλείνοντας άρον-άρον τα μαγαζιά τους, ενώ οι τουρίστες ψάχνουν τρόπους να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το νησί.

Εκεί μεταφέρονται με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού δυο μεγάλες γεννήτριες προκειμένου να αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες η ηλεκτροδότηση. Παράλληλα προβλήματα σημειώνονται και στην υδροδότηση από τη στιγμή που έχει παυθεί η λειτουργία των αντλιοστασίων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε μια υδροφόρα.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνουΤην κήρυξη της Ύδρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε νωρίτερα η περιφέρεια Αττικής.
Το αίτημα της περιφέρειας κατατέθηκε στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Περιφέρεια:
«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ύδρας, η Περιφερειάρχης Αττικής.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση σχετικά με την διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου 2018, διευκρινίζει ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης τις πρωινές ώρες, με τη σύνδεση των Η/Ζ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία τους».
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Τόνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ τον ενημέρωσε ότι δεν είναι γνωστή ακόμη η περιοχή της βλάβης, ούτε από τι προκλήθηκε. Είπε πάντως ότι υπάρχουν υποψίες ότι το πρόβλημα προέκυψε από βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΔΕΔΔΗΕ την Κυριακή τα δύο υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτροδότησης δεν αντιμετώπιζαν βλάβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουκουδάκης τόνισε ακόμα πως το στοίχημα είναι νωρίς το απόγευμα να έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στο νησί. Ο δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, και αρκετοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι την Κυριακή σημειώθηκαν διαπληκτισμοί στο Λιμάνι της Ύδρας με τουρίστες να επιθυμούν να επισπεύσουν την αναχώρηση τους από το νησί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης