Αντιμέτωποι μ’ ένα ακόμα πρόβλημα αναμένεται να βρεθούν οι αγρότες, που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς ορατό παραμένει το ενδεχόμενο οι προωθούμενες αποζημιώσεις να… παγώσουν λόγω ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το ΥΠ.ΟΙΚ., χιλιάδες καλλιεργητές γεωργικών εκτάσεων και παραγωγοί φρούτων ενδέχεται να υποστούν την ίδια ταλαιπωρία, που εδώ και ημέρες περνούν εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου και να προχωρήσουν στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας λόγω των… παράλογων φορολογικών διατάξεων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία. Η παράταση κατά έναν μήνα στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει «μπλοκάρει» τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι επιστροφές και οι φορολογούμενοι να βρίσκονται στον «αέρα», μην μπορώντας να προχωρήσουν σε μια σειρά σημαντικών συναλλαγών με το Δημόσιο.

Οι αποζημιώσεις από το ρωσικό εμπάργκο φαίνεται ότι θα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί τότε χιλιάδες αγρότες θα πρέπει είτε να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο τον φόρο ή να περιμένουν να καταβάλουν όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να εισπράξουν με αυτό το έγγραφο τα χρήματα που τους αναλογούν. Την ίδια στιγμή εγκυμονεί ο κίνδυνος του… συμψηφισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο 3943 του 2011 και ακολούθως της υπουργικής απόφασης 1022 του 2012, προβλέπεται υποχρεωτικός συμψηφισμός των όποιων επιχορηγήσεων, αποζημιώσεων και βεβαίως επιστροφών φόρου, με απλώς βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο καθυστερεί η βεβαίωση του ενιαίου φόρου ακινήτων τόσο θα καθυστερεί ο συμψηφισμός και ακολούθως η καταβολή του υπόλοιπου ποσού των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες. Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε οι αποζημιώσεις θα είναι… «κουρεμένες» αναλόγως του ΕΝΦΙΑ που βαραίνει τον κάθε παραγωγό. Ήδη, έχει πέσει επί τάπητος το σενάριο της εξαίρεσης των αγροτών, ειδικά από τη στιγμή που αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης εκλέγονται σε νομούς, όπου η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία κυριαρχεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος του… συμψηφισμού

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο και τις υπουργικές αποφάσεις για τη φορολογία στον γεωργικό τομέα, οφειλές του Δημοσίου από αγροτικές αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις μπορούν να συμψηφιστούν με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.

Αυτό συμβαίνει, καθώς με βάση παλαιότερη υπουργική απόφαση, για να εισπράξει ένας ιδιώτης χρήματα από το Δημόσιο (π.χ. επιστροφή φόρου) πρέπει να μην έχει στο όνομά του βεβαιωμένα χρέη στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει σε ρύθμιση και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, ο συμψηφισμός αυτός είναι υποχρεωτικός. Η υπουργική απόφαση υποχρεώνει την Εφορία να συμψηφίζει είτε όλο το ποσό της επιστροφής φόρου με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή και μάλιστα χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.
Ωστόσο, λόγω των έντονων αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, που θα ρυθμίζει τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας -με διάρκεια ισχύος ενός μηνός- θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως μέχρι τώρα δεν εκδίδεται στην περίπτωση όπου υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια δύο μήνες σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εκδίδονται πιστοποιητικά με διάρκεια ισχύος ενός μήνα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του ΥΠΟΙΚ.

 
Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ:

«Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω Διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μηνός και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του Υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μηνός. Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης