Σαφείς επιφυλάξεις εκφράζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που σχεδιάζει ο ΟΟΣΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το μείζον θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων αφού, θεωρεί, ότι «ευαίσθητα» στοιχεία των πολιτών θα καταγράφονται με το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου.

Η Αρχή κάνει λόγο για μια «βροχή» προσωπικών δεδομένων που καταγράφονται με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί να υπάρξουν από τον ΟΑΣΑ αυστηρές εγγυήσεις προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα χρησιμοποιείται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Αρχή κάνει λόγο για μια «βροχή» προσωπικών δεδομένων που καταγράφονται με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, για την έκδοσή του απαιτείται πληθώρα στοιχείων όπως: Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης-ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό κινητού τηλεφώνου, αριθμό fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση κ.λπ., τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος.

Στην εξωτερική επιφάνεια της κάρτας θα υπάρχει μάλιστα το ονοματεπώνυμο, ο τύπος δικαιούχου, και η φωτογραφία του κατόχου, ενώ στο ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) της κάρτας θα τηρείται ο τύπος του δικαιούχου και η ημερομηνία λήξης δικαιώματος ή η ημερομηνία γέννησης.

Περιορισμένες τεχνικές λύσεις

Η Αρχή επισημαίνει αφενός τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των προσωπικών δεδομένων που θα συλλέγονται και αφετέρου την ανυπαρξία από τον ΟΑΣΑ εναλλακτικών τεχνικών λύσεων που θα επιτύγχαναν εξίσου τους επιδιωκόμενους σκοπούς και «θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτό, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί από τον ΟΑΣΑ να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδομένων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα τον καλεί να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης