Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαταγές πληρωμών ζητούν οι δικηγόροι

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαταγές πληρωμών ζητούν οι δικηγόροι
Κατηγορηματικά αντίθετοι εμφανίζονται οι δικηγόροι στην προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου «έκδοσης διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής με κατεπείγον έγγραφο του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο χαρακτηρίζει το προωθούμενο σχέδιο νόμου ατελέσφορο και αναποτελεσματικό. και για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νόμο που θα προσφέρει άλλη ταχύτερη δικαστική προστασία για τους πολίτες, με ειδικά τμήματα στα Διοικητικά Εφετεία.

Ο κ. Αλεξανδρής αφήνει αιχμές ότι στην εν λόγω ρύθμιση «περιέργως, δεν περιλαμβάνονται αξιώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις δημοσίων έργων (μόνον από προμήθειες και παροχή υπηρεσιών» αφού όπως τονίζει πρόθεση της Πολιτείας είναι «η ταλαιπωρία των απλήρωτων παρόχων του Δημοσίου και η δημιουργία νέων προσκομμάτων και καθυστερήσεων στην ικανοποίηση των νομίμων αξιώσεών τους, ιδίως σε περίοδο που αυτοί έχουν ήδη οικονομικά εξουθενωθεί ή και καταστραφεί, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου».

Στην επιστολή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου δεν προσθέτει τίποτε στην ήδη ακολουθούμενη διαδικασία, την οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζουν, με επιτυχία, τα κατά τόπους πολιτικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία), ιδιαίτερα έμπειρα, ως γνωστόν, στην έκδοση διαταγών πληρωμής (σε αντίθεση με τα διοικητικά πρωτοδικεία, στα οποία ο θεσμός είναι παντελώς άγνωστος).

Σημειώνουμε επιπλέον ότι στη ρύθμιση, περιέργως, δεν περιλαμβάνονται αξιώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις δημοσίων έργων (μόνον από προμήθειες και παροχή υπηρεσιών (..)

Παραμένει, συνεπώς, εύλογο το ερώτημα σε τι άραγε εξυπηρετεί η εισαγωγή τέτοιας, κατ’ αποτέλεσμα ελαττωματικής και αναποτελεσματικής διαδικασίας, εάν βέβαια πραγματική πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η περαιτέρω ταλαιπωρία των απλήρωτων παρόχων του Δημοσίου και η δημιουργία νέων προσκομμάτων και καθυστερήσεων στην ικανοποίηση των νομίμων αξιώσεών τους, ιδίως σε περίοδο που αυτοί έχουν ήδη οικονομικά εξουθενωθεί ή και καταστραφεί, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου.

Σας καλούμε, εν όψει των παραπάνω, να αποσύρετε άμεσα το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου και, σε περίπτωση που πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει στη Βουλή νόμο που πραγματικά να εισάγει αποτελεσματικότερη και ταχύτερη δικαστική προστασία, να προωθήσετε διάταξη για τη δημιουργία, απλώς, Ειδικών Τμημάτων στα κατά τόπους διοικητικά εφετεία, τα οποία θα εκδικάζουν, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, τις συγκεκριμένες υποθέσεις, εντός συντομότατων προθεσμιών. Επ’ αυτού, σας δηλώνουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι εκ προοιμίου διατεθειμένος να επικουρήσει, και από πλευράς του, κάθε τέτοια ουσιαστική προσπάθεια».

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Απαντώντας στην επιστολή των δικηγόρων για τις διαταγές πληρωμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά με ανακοίνωσή του πως, αν και προσκλήθηκαν, απουσίασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προτιμώντας να αναλύσουν τις απόψεις τους στον Τύπο.

«Το ν/σ αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει λήξει προ πολλού, και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απειλή προστίμου.

Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήδη ολοκληρώθηκε με ευρεία συναίνεση από τα κόμματα της Βουλής, στη δε ακρόαση φορέων τοποθετήθηκαν επαγγελματικές, δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς. Πολλές εποικοδομητικές απόψεις ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Οι δικηγόροι, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε συζήτηση ν/σ για τη Δικαιοσύνη, απουσίασαν από τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αν και προσκλήθηκαν. Προτίμησαν να εκθέσουν την άποψή τους μέσω του Τύπου. Αν είχαν λάβει μέρος στη δημοκρατική διαδικασία ενώπιον της Βουλής, θα είχαν ακούσει τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα που εγείρουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι η γνώμη των δικηγόρων στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, είναι πολύτιμη και ελπίζουμε να μην συνεχίσουν να απέχουν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 19:39