Για κορόιδα φαίνεται ότι μας περνάνε οι Σκοπιανοί, αφού προτείνουν τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής, που θα εξετάσει θέματα… ιστορίας και εκπαίδευσης.

Η εξωτερική πολιτική των Σκοπίων με τις ακραίες θέσεις που προβάλλει, έχει χάσει διεθνώς τις εντυπώσεις και εισπράττει το χαρακτηρισμό του εθνικισμού και της γραφικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α. Μιλοσόσκι, προσπαθώντας να αμβλύνει τις αρνητικές για τη χώρα του εντυπώσεις, απευθύνει στην ελληνική πλευρά τρεις προτάσεις, τις οποίες έχει και στο παρελθόν διατυπώσει ξανά.

Προφανής στόχος του είναι να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι τα Σκόπια εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τους.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Μιλοσόσκι ή θεωρεί τους διπλωμάτες του ελληνικού ΥΠΕΞ ως αφελείς ή δεν πιστεύει και ο ίδιος στη γνησιότητα της κίνησής του, αφού μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει, είναι και η σύσταση διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, προτείνει στο ΥΠΕΞ να διαπραγματευτεί αν ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Έλληνας ή Σκοπιανός και το ονομάζει αυτό χειρονομία καλής θέλησης.

Με επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Μιλοσόσκι προτείνει:

–       Την υπογραφή μίας διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

–       Τη σύσταση μίας διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας και

–       Την επεξεργασία ενός πλαισίου συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Η σκοπιανή πλευρά παρουσίασε για πρώτη φορά τις προτάσεις αυτές, στη συνάντηση που είχε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στην πόλη Οχρίδα, στις 21 Ιανουαρίου 2008.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι με την αποδοχή των προτάσεων αυτών, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα αποστείλουν ισχυρό μήνυμα για την προσήλωση και την εποικοδομητική τους διάθεση, αναφορικά με τη διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την υπέρβαση των διαφορών στο θέμα της ονομασίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Μιλόσοσκι στην επιστολή του προς την κ. Μπακογιάννη.

Η απάντηση της Αθήνας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή επανέλαβε: «Η Ελλάδα πίστευε, πιστεύει και εφαρμόζει σχέσεις καλής γειτονίας και σε αυτό δεν εξαιρεί καμία χώρα», ενώ τόνισε: «Πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να εστιαστούν στο ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας, το οποίο είναι κομβικό, καθώς και στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ».

«Η λύση στο ζήτημα αυτό θα είναι και καταλύτης. Άλλου είδους χειρισμοί έχουν χαρακτήρα παρελκυστικής τακτικής και συνιστούν απόπειρα αναστροφής προτεραιοτήτων και απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της. Η πορεία των σχέσεων εξαρτάται από την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τα κίνητρα των Σκοπίων, μιλάνε για κίνηση εντυπωσιασμού που απευθύνεται προς τη διεθνή κοινότητα, δεδομένης της δεινής διπλωματικής θέσης στην οποία βρέθηκαν μετά από μία σειρά ακραίων αποφάσεων εθνικιστικού χαρακτήρα, όπως η απόπειρα να ανακινήσουν «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, την πρόσφατη μετονομασία του οδικού Άξονα 10 σε «Μέγας Αλέξανδρος», του αεροδρομίου των Σκοπίων κ.ά.

 

(Πρώτη καταχώρηση: 20 Μαρτίου, 03:00)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης