Την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας σε θέατρα και χώρους πολιτισμού και την ανάγκη άμεσου εναρμονισμού τους με τον ισχύοντα νόμο, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης από τους εκπροσώπους των θεάτρων και θεατρικών σκηνών, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

«Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μία θεατρική «έκρηξη». Ο δήμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση απόλυτου χάους και το 2013 συνέβαλε στο να υπάρξει, επιτέλους, ένα νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τη λειτουργία των θεάτρων, αντί να περιοριστεί σε κυρώσεις» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Καμίνης σημειώνοντας ότι επί δεκαετίες υπήρχε μία κατάσταση τελείως ανορθολογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δουλέψαμε πάρα πολύ μαζί με τον κόσμο του θεάτρου, μαζί και με το Υπουργείο Πολιτισμού και βγήκε μία νομοθεσία η οποία ξεκαθάρισε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο. Τώρα κάνουμε το δεύτερο βήμα, πάμε να δούμε να εφαρμόζεται απαρεγκλίτως η νομοθεσία, αφού υπήρξε ένα ικανό μεταβατικό διάστημα προσαρμογής στις νέες διατάξεις» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας: «με τον κόσμο του θεάτρου συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε και την καλλιτεχνική άνθηση να διασφαλίσουμε, και παράλληλα να τηρείται η νομιμότητα για την ασφάλεια χιλιάδων θεατών και του προσωπικού».

Η κυρία Αιμιλία Υψηλάντη, πρόεδρος της Ένωσης Αστικών μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, δήλωσε: «Έχουμε μια καλή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος πρέπει να τηρήσει το νόμο και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα Πρέπει να δουλέψουμε έως την έναρξη της επομένης σεζόν, για να πετύχουμε την εύρυθμη λειτουργία των θεάτρων. Ευχαριστούμε το δήμο, ο οποίος πάντα πριν λάβει κάποια αυστηρά μέτρα, φροντίζει να συζητά με τον ευαίσθητο χώρο των θεάτρων. Τα θέατρα πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες, μερικές φορές πολυδάπανες. Αφορούν βασικά ζητήματα ενεργητικής πυροπροστασίας και κάθε θέατρο πρέπει να έχει αυτό το πιστοποιητικό. Όλα τα θέατρα πρέπει να προσαρμοστούν στον καινούργιο νόμο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έως την έναρξη της νέας σεζόν τα προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί» και σημείωσε: «αυτό που ζητήσαμε από το υπουργείο Πολιτισμού είναι να ξαναφτιαχθεί ο νόμος και ζητάμε την ενεργό στήριξή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, κ. Κώστας Κεχαγιόγλου, στις δηλώσεις του ανέφερε «αν και υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία επιτροπής που θα εισηγηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεάτρων και των νυχτερινών κέντρων, η επιτροπή αυτή ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, ώστε να προκύψει ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν στα θέατρα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων, κ. Λευτέρης Καστανάκης, η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Εμπορίου κυρία Πηνελόπη Γκούμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Θεάτρου κ. Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης