Ο αστυνομικός που είχε βάρδια στο φυλάκιο της κατοικίας του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα αντιμετώπιζε εδώ και καιρό ψυχολογικά προβλήματα. Είχε συλληφθεί επανειλημμένως γυμνός στη σκοπιά του και ελάμβανε ειδική αγωγή.

Ήταν τόσο σοβαρά αυτά τα προβλήματα μάλιστα, που όπως λένε πηγές, οι γονείς του αναγκάζονταν να του κάνουν παρέα στη σκοπιά για να είναι συνεχώς μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης είχε στο παρελθόν απειλήσει συναδέλφους του παρουσιάζοντας έτσι σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνική συμπεριφορά του. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, (οι συνάδελφοί του) του έχουν γίνει προφορικές αναφορές στο ΑΤ Αμπελοκήπων όπου υπηρετούσε, ότι τους απειλούσε με το όπλο του. Όπως είναι φυσικό απέφευγαν την υπηρεσιακή οδό (έγγραφη αναφορά) και έτσι το θέμα παρέμενε στάσιμο.

Τελικά όπως διαφαίνεται από τις πρώτες έρευνες ο εν λόγω αστυνομικός, πυροβόλησε και μάλιστα δύο φορές. Η εκδοχή της εκπυρσοκρότησης φαίνεται πως δεν ισχύει.

Αυτό το άτομο τοποθέτησε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης που φέρει την πολιτική ευθύνη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης, να φυλά τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα. Πρόκειται ίσως για τον στόχο με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στην ελληνική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα. Είναι λάθος. Την ημέρα που η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον με αντικείμενο την Τρομοκρατία, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την Ασφάλεια του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που φέτος προσλαμβάνει και χαρακτήρα άτυπης ταξιδιωτικής οδηγίας, η ΕΛ.ΑΣ. και ο αρμόδιος Υπουργός, τοποθετούν ένα εξαιρετικά ευάλωτο, επικίνδυνο και απρόβλεπτο άτομο ως σκοπό στην κατοικία του Αμερικανού διπλωμάτη.

Οι όποιες δικαιολογίες ακουστούν θα συνεισφέρουν απλά στον περαιτέρω ευτελισμό των Δημοσίων Υπηρεσιών και το μόνον που θα καταφέρουν είναι να διακωμωδήσουν για άλλη μία φορά τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Αστυνομία.

Τους δύο τελευταίους μήνες, σημειώνεται δολοφονία εφήβου από ειδικό φρουρό, επιθετικότητα των αστυνομικών οργάνων εκεί που δεν χρειάζεται, ανικανότητα στον εντοπισμό του δράστη με το πιστόλι στο Περιστέρι κατά ενός ακόμη εφήβου. Στις ημέρες της παρούσης φυσικής και πολιτικής ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, επανιδρύεται η Τρομοκρατία, οι αγρότες από την Κρήτη δέχονται βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βάλλεται από χημικά στο Λιμάνι. Τώρα έρχεται και αυτό το επεισόδιο στην αμερικανική Πρεσβεία για να συμπληρώσει την αλληλουχία των γεγονότων που δείχνουν πως αυτή η πολιτική και φυσική ηγεσία στον Τομέα της Δημόσιας Τάξης είναι απλά επικίνδυνη, για τους πολίτες, τη χώρα και την Κοινωνία. Οφείλουν πάραυτα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

«Ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του»

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Γιώργος Λινός, ο υπάλληλος της εταιρίας σεκιούριτι που δέχτηκε δύο πυροβολισμούς από το υπηρεσιακό περίστροφο του αρχιφύλακα Κωνσταντίνου Ζαφόλια, έξω από την οικία του Αμερικανού πρέσβη.

Ο 31χρονος φρουρός, ο οποίος εργάζεται στην εταιρία «ΕΡΜΗΣ- BRINKS», υπεβλήθη νωρίτερα σε χειρουργικό καθαρισμό, καθώς δημιουργήθηκε οίδημα στο λαιμό του, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες νοσοκομειακές πηγές, η βολίδα έχει ήδη αφαιρεθεί.  

Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή και παραμένει διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, με κάταγμα στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου. Όπως είπαν οι γιατροί, στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς η βολίδα δε «χτύπησε» κάποιο αγγείο.

Στο πλευρό του βρίσκονται οι γονείς και δεκάδες φίλοι και συνάδελφοί του.

«Μπήκε στη σκοπιά να με σκοτώσει»

Ο δράστης, που υπηρετεί εδώ και 14 χρόνια στο Α.Τ. Αμπελοκήπων, έχει συλληφθεί και ανακρίνεται στη Γ.Α.Δ.Α., χωρίς να μπορεί να δώσει συγκροτημένη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι ο 31χρονος φρουρός επιχείρησε να μπει στο φυλάκιο, με σκοπό να τον σκοτώσει, ενώ φαίνεται ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι το πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.  

Τη διαδικασία κλήθηκε να παρακολουθήσει και ψυχίατρος, καθώς όλα δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα.  

Σε διαθεσιμότητα δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ο διοικητής του Α.Τ. Αμπελοκήπων, στο οποίο υπηρετούσε ο αρχιφύλακας που πυροβόλησε τον 31χρονο φρουρό. Προσωρινή μετακίνηση διατάχθηκε για το διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση της Γ.Α.Δ.Α.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε επίσης και ο δράστης.

Το χρονικό του επεισοδίου

Ήταν λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στην οδό Τιμολέοντος Βάσου 24, στην πλατεία Μαβίλη. Την ώρα εκείνη, η οικία του κ. Σπέκχαρντ ήταν γεμάτη από κόσμο, καθώς ο πρέσβης παρέθετε γεύμα εργασίας.   

Ο 38χρονος αρχιφύλακας, Κωνσταντίνος Ζαφόλιας, ο οποίος εκτελούσε χρέη σκοπού στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, πυροβόλησε δύο φορές με το 32αρι υπηρεσιακό του περίστροφο τον 31χρονο φρουρό, Γιώργο Λινό, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, που εκείνη την ώρα περπατούσε στο πεζοδρόμιο.

Ο Γιώργος Λινός, που επίσης εργαζόταν στη φύλαξη της οικίας, έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Στο σημείο, έσπευσαν γιατροί και νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του κ. Σπέκχαρντ και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Μετά από λίγα λεπτά, ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

«Ατυχές» περιστατικό

«Εκφράζω τη συμπάθειά μου στο νεαρό φύλακα και την οικογένειά του για τη δοκιμασία που υφίστανται και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο  Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, για το περιστατικό, το οποίο νωρίτερα χαρακτήρισε ως «ατυχές».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πρεσβείας, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση του πυροβολισμού ενός υπαλλήλου εταιρίας σεκιούριτι έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, από αρχιφύλακα που εκτελούσε χρέη σκοπού της κατοικίας, έκανε το γύρο του κόσμου.  

Το αμερικανικό δίκτυο «CNN» αναφέρει: «Ο φρουρός ασφαλείας, ένας 31χρονος υπάλληλος της εταιρίας «Brinks Hellas Security Services», πυροβολήθηκε στο λαιμό έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Η κατοικία είναι πολύ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής Πρεσβείας».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Washington Post», αναφέρει ότι η Αστυνομία και οι αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, αλλά οι ελληνικές Αρχές είπαν ότι ο πυροβολισμός δε φαίνεται να ήταν τυχαίος, όπως αρχικά πιστευόταν. Στη συνέχεια, υπενθυμίζει την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο το 2007.  

Αντίθετα, η εφημερίδα «International Herald Tribune», επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», έχει τίτλο «Κατά λάθος πυροβολισμός έξω από την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα». «Προφανώς εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο αστυνομικού έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, δίπλα στο κτίριο της πρεσβείας», αναφέρει η εφημερίδα.   

Και όλα αυτά ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε άτυπη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, αναφέροντας την ύπαρξη «ριζοσπαστικών οργανώσεων που διαπράττουν βίαιες ενέργειες εναντίον ελληνικών και ξένων στόχων».

(Πρώτη καταχώρηση: 4 Φεβρουαρίου, 13:31)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης