Της Άντζελας Πεΐτση

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΛΒΟ, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ, τάχθηκαν οι εργαζόμενοι στις παραπάνω εταιρείες, κατά τη διάρκεια κοινή, «ανοιχτής» και συμβολικής συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, τα Σωματεία των Εργαζομένων διατύπωσαν τις θέσεις τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων στους δημόσιους οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η Κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει τα αυτιά της στις φωνές των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δηλώνει την αντίθεση της στο ξεπούλημα των Δημόσιων Οργανισμών της πόλης που «βαπτίστηκαν» από την Κυβέρνηση ως «ιδιωτικοποιήσεις» και παραχωρούνται έναντι ευτελούς τιμήματος σε επενδυτές, οι οποίοι θα αποσβέσουν την επένδυση τους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς να εξασφαλίζεται καμία ουσιαστική ωφέλεια του δημοσίου και χωρίς να διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε σχετικά: «Επιλέξαμε για λόγους συμβολισμού το συγκεκριμένο χώρο, μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καθώς είναι ένα κτίριο… που πέρα από κτίριο δεν συμβολίζει και τίποτε άλλο, αφού δεν έχει και κανένα ουσιαστικό ρόλο. Έχουμε αυτή τη στιγμή τους τρεις οργανισμούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το Λιμάνι, την ΕΥΑΘ και την ΕΛΒΟ, που είναι τρεις δυναμικοί οργανισμοί και ίσως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα, που ιδιωτικοποιούνται άδικα». Και επεσήμανε: «Το λιμάνι την ώρα που μπορεί ν’ αναπτυχθεί, αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί σ’ ένα Λιμάνι μεσαίας κατηγορίας και μεσαίας κλίμακας ενώ θα μπορούσε να διπλασιάσει την κερδοφορία του. Αυτή τη στιγμή έχει 25εκτ€ κερδοφορία το χρόνο και μπορεί να τα κάνει άνετα με μικρές επενδύσεις 50εκτ€. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως όποιος το αγοράσει με τα 100εκατ€ ή τα 120εκατ€, σε τέσσερα με πέντε χρόνια θα κάνει απόσβεση, τα χρήματα που έδωσε για την αγορά του. Νομίζω πως είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και όποιος αναλάβει αυτή την ευθύνη, θα μας βρει μπροστά του». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, δήλωσε: «Το οξύμωρο είναι πως η σημερινή Κυβέρνηση ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν στα κάγκελα μαζί μας και τασσόταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, σήμερα όχι μόνον δεν αντιδράει αλλά και δεν εξασφαλίζει αυτά τα όποια εξασφάλιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Έχουν μπει σ΄ έναν νεοφιλελευθερισμό ο οποίος είναι «άκρατος» πλέον και αυτό έχει άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη δημόσια περιουσία».

ΤΟ ΠΑΜΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις σημερινές κινητοποιήσεις, στηρίζει το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, το οποίο τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τα αιτήματά τους. Μάλιστα, σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παραβρέθηκε στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος μιλώντας στο zougla.gr τόνισε: «Η σημερινή μας παρουσία συμβολίζει την απαίτηση των εργαζομένων «ενάντια» στους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς-φορείς καθώς την αντίθεσή μας σε όλα σε όλα τα μέτρα που έχουν προσχεδιαστεί και συναποφασιστεί κι από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά κι από τις προηγούμενες, να περάσει όλος ο δημόσιος αμύθητος πλούτος στα χέρια ιδιωτών. Αυτοί, θα επιβάλλουν παράλληλα εργασιακές σχέσεις «μεσαίωνα», θα απαλλαγούν από εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα κατ’ επέκταση θα δημιουργήσουν δυσκολίας πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τα βασικά αγαθά είτε είναι «νερό» είτε ρεύμα είτε μεταφορές στα λιμάνια είτε ΟΣΕ είτε σε υποδομές που θα μπορούσαν κι άλλους κλάδους της οικονομίας όπως είναι η ΕΛΒΟ».

Σε ερώτηση του zougla.gr για την παρουσία του ΠΑΜΕ στην υπαίθρια – συμβολική συνέντευξη τύπου, μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Στολτίδης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι συνδιοργάνωση. Συμφωνούμε για την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων όμως σε μία διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που δίνει ο «εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, όπως «τον» αποκαλούμε εμείς. Αυτοί, έχουν παίξει ρόλο όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να περάσει η ιδιωτικοποίηση με έμμεσο τρόπο. Είναι υπέρμαχοι της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, για λογαριασμό του ανταγωνισμού. Είναι υπέρμαχοι του να μην συσπειρώνονται και μην οργανώνονται οι εργαζόμενοι.

Η σημερινή μας παρουσία, συμβολίζει το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων πως πρέπει να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι κάτω από το κοινό συμφέρον, γιατί οι υποδομές κι αυτός ο δημόσιος πλούτος μπορεί την άλλη μέρα στα λαϊκά χέρια, ν’ αναπτύξει και την οικονομία σοβαρά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης