Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το σκέλος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Σύμφωνα με την επιστολή που απεστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού η τελική επιλογή γίνεται μόνο από το υπουργικό συμβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση υποστηρίζει, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο «αποκλείονται ακραίες επιλογές και η δημοκρατικότητα και η διαφάνεια του οργάνου της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής παρέχουν ικανά εχέγγυα για διατύπωση γνώμης ορθής».

Παρόλα αυτά, οι εισαγγελείς εκφράζουν επιφυλάξεις, α) ως προς τα διαδικαστικά και τεχνικά θέματα της ακρόασης και β) ως προς τον αριθμό των προεπιλεγομένων κατά περίπτωση δικαστικών λειτουργών.

Σχετικά με το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, η Ένωση «χαιρετίζει την επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς, θεσμού που ενισχύει τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις που αναφέρονται στα κωλύματα εκλογής. Κατά την Ένωση, πρέπει να υπάρξει ρύθμιση που να αναφέρει ότι «δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι όσοι έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε ποινή, πλην της επίπληξης» και αυτό γιατί θεωρεί ότι «μπορεί να έχει επιβληθεί η ποινή αυτή για εντελώς ήσσονος σημασίας, τυπικό, πειθαρχικό παράπτωμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης