«Ναι μεν, αλλά» Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, 16:38
«Ναι μεν, αλλά» Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία
Τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας με στόχο «όχι τη μονομερή ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας αλλά ούτε και την αύξηση των εσόδων του ταμείου του κράτους», πρότεινε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη σχετική εισήγησή του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ο κύριος Ιερώνυμος πρότεινε, επίσης, τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας με σκοπό τη δημιουργία «ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας».

Όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος, έχει προγραμματίσει την ανοικοδόμηση τριών κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, ένα κέντρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλαστικά νοσήματα (καρκίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις, ένα κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα κέντρο κοινωνικής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από παραισθησιογόνες ουσίες, κατασκηνώσεις νέων και ξενώνες.

Στην αρχή της εισήγησής του, ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στο ρόλο της εκκλησιαστικής περιουσίας ως οικονομικός αιμοδότης του Έθνους αλλά έκανε, επίσης, λόγο για «εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, αστοχίες, ασυνέπεια και ιδιοτέλεια στην πορεία των δύο αιώνων που πέρασαν», οι οποίες «δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να γίνουν μάθημα».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ. Θεόκλητο, η εκκλησιαστική περιουσία θεωρείται μεγάλη αλλά ανέρχεται στο 4% της αρχικής της καταστάσεως και είναι αναξιοποίητη λόγω διαφόρων δυσκολιών.


Διαβάστε επίσης: Ιερώνυμος: λαϊκισμός τα περί φορολόγησης της Εκκλησίας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, 16:38