Αναγνώστης μας ενημερώνει πως με την καινούργια ρύθμιση του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) που απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα για  τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις ιδιοκτητών φροντιστηρίων ο κλάδος θα γνωρίσει και νέα λουκέτα.

Μας περιγράφει μάλιστα την δική του ταλαιπωρία με τον οργανισμό αφού η δική του ενημερότητα έληξε μέχρι να εξεταστεί από τον αρμόδιο φορέα!

Αναλυτικά η επιστολή του αναγνώστη μας

 
Καλησπέρα. Θέλω να ενημερώσω το zougla.gr σχετικά με μια πρωτοφανή κίνηση του ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση δομών εκπαίδευσης, όπως τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα νομοθεσία, τα φροντιστήρια ανανεώνουν (επικαιροποιούν) την άδεια λειτουργίας τους κάθε δύο χρόνια. Για να γίνει αυτό, ζητείται πληθώρα εγγράφων, όπως ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο περί μη πτώχευσης. Ζητείται όμως και ενημερότητα από τον ΟΑΕΕ, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την πλειοψηφία των υπόλοιπων επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών.

Δηλαδή, αν οφείλει κάποιος ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στον ΟΑΕΕ, δεν ανανεώνεται η άδειά του και οφείλει να κλείσει, αφήνοντας τους σπουδαστές μετέωρους, διασύροντας τον εαυτό του ως καθηγητή και επαγγελματία, στην Ελλάδα της κρίσης. Δυστυχώς, οι συνθήκες για εμάς τους «μικρούς» είναι εξαιρετικά δύσκολες, συσσωρεύονται πολλές οφειλές, ενώ παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι να εκδίδουμε αποδείξεις, για να μπορεί ένας σπουδαστής να παρακολουθεί μαθήματα, ακόμα κι όταν δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω πραγματικής δυσκολίας.

Στην περίπτωσή μου, όφειλα να ανανεώσω την άδεια του κέντρου μου το 2015, και προσπάθησα να ρυθμίσω τις οφειλές μου στον ΟΑΕΕ, όπως και όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκέντρωσα όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, και τα απέστειλα εμπρόθεσμα στον ΕΟΠΠΕΠ για να επικαιροποιηθεί η άδειά μου.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, προφανώς άνοιξαν τον φάκελό μου μόλις πριν από μερικές ημέρες, και έκριναν ότι, επειδή τους πήρε ενάμιση χρόνο για να γίνει αυτό, όλα τα πιστοποιητικά και οι ενημερότητες (τα οποία έγγραφα, τονίζω, είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα) έχουν λήξει και εγώ θα πρέπει να ξαναπάω και να βγάλω νέα, παρά το γεγονός ότι δεν έχω κάνει κάποια παράβαση.

Δηλαδή τη δική τους κωλυσιεργία ή έστω έλλειψη προσωπικού τη μεταφέρουν στον επιχειρηματία που παλεύει να επιβιώσει όταν όλα είναι εναντίων του, αν πηγαίνει με το “σταυρό στο χέρι” όπως εγώ.

Δυστυχώς, ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίσεις μου τρέχουν κανονικά και εξυπηρετούνται, αδυνατώ να πληρώσω ή να ρυθμίσω τον ΟΑΕΕ, καθώς το κέντρο μου βρίσκεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, και έχει απέναντί του από παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα τα οποία υφαρπάζουν σπουδαστές ακόμα και από την πόρτα μας, μέχρι εξίσου παράνομα φροντιστήρια και οικοδιδασκαλεία, τα οποία δεν έχουν λάβει ποτέ άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΠΠΕΠ και δρουν ανενόχλητα, λόγω νομικού κενού ως προς τον έλεγχό τους.

Εγώ έχω μπροστά μου 15 ημέρες για να ρυθμίσω την οφειλή μου στον ΟΑΕΕ, και προφανώς αδυνατώ, λόγω οφειλών αλλά και λόγω ανάγκης για τη συντήρηση της οικογένειάς μου που εξαρτάται από εμένα.

Σκόπευα, έχοντας προϋπολογίσει τα έξοδά μου, πάλι από το υστέρημά μου να ρυθμίσω τις οφειλές μου τον Μάιο, για να έχω δουλέψει τη φετινή χρονιά.

Λόγω, λοιπόν, του ότι τώρα αδυνατώ να το κάνω, ενημερώθηκα ότι αν δεν το καταφέρω, θα κλείσει η σχολή μου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή, επειδή χρωστώ στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να αφήσω τους σπουδαστές μου μετέωρους, και να τους ανακοινώσω μετά από δύο περίπου μήνες μαθημάτων ότι κλείνω.

Ρωτώ λοιπόν τα εξής:

1) Ποιος νόμος λέει ότι αν υπάρχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να κλείνει η επιχείρηση που οφείλει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει απολύτως κανένα θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει το συγκεκριμένο κλάδο από τους παράνομους και όταν γίνονται καταγγελίες ο ΕΟΠΠΕΠ δηλώνει αναρμόδιος να ελέγξει δομές τις οποίες δεν έχει αδειοδοτήσει;

2) Βάσει ποιου νόμου το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ αγνοεί την ημερομηνία κατάθεσης πιστοποιητικών και ενημεροτήτων με καταχωρημένο αριθμό πρωτοκόλλου και δικαιούται όποτε θέλει να ζητά νέα έκδοση, εκτός των ημερομηνιών που ορίζει ο νόμος;

3) Τι θα κερδίσει το κράτος αν εγώ κλείσω, από τη στιγμή που τώρα εξυπηρετώ επαρκώς τις ρυθμίσεις για την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ και όλες τις υπόλοιπες οφειλές μου στο Δημόσιο, εις βάρος της προσωπικής μου ασφάλισης και περίθαλψης (προφανώς όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη);

4) Πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύει ο ΟΑΕΕ και το κράτος ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση να πληρώνει τα υπέρογκα ποσά από τη ρύθμιση των μόλις 12 μηνών συν τις τρέχουσες οφειλές;

Οι λόγοι που πολλά φροντιστήρια παλεύουν να επιβιώσουν είναι πολλοί. Πέραν της υπερφορολόγησης και της υποχρέωσης έκδοσης παραστατικών ανεξάρτητα από έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα δίδακτρα, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αδυναμία πάταξης των ιδιαίτερων μαθημάτων χωρίς παραστατικά, είτε σε σπίτια ή σε οικοδιδασκαλεία.

Εξοντώνουν τα νόμιμα κέντρα, και σφυρίζουν αδιάφορα για όλη την παρανομία και τη φοροδιαφυγή που λειτουργεί εντελώς απρόσκοπτα. Και τονίζω ξεκάθαρα ότι μιλώ για τα μικρά, νέα φροντιστήρια που παλεύουν να σταθούν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που επικρατεί.

Δεν θα ήθελα να δημοσιεύσω τα στοιχεία μου, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή του κέντρου μου. Απλά ήθελα να γνωρίζετε τι γίνεται και πόσο εχθρικά είναι όλα για κάθε “μικρό” που προσπαθεί να είναι νόμιμος, έχοντας επενδύσει χρόνια σπουδών και κατάρτισης για να είναι καλύτερος επαγγελματίας. Θα το εκτιμούσα, όμως, αν μπορούσατε να το ψάξετε κι εσείς, για να εξακριβώσετε την αλήθεια των όσων σας γράφω».

Το zougla.gr φυσικά και διασταύρωσε την καταγγελία του αναγνώστη μας, και όπως μπορείτε να δείτε και εσείς πιο κάτω (μέσα από την σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ) μια νέα προϋπόθεση πλέον είναι και η ασφαλιστική ενημερότητα.

Θεωρούμε και εμείς πως πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με τα χίλια ζόρια παραμένουν ανοιχτές, απέκτησαν ακόμα έναν «βραχνά» στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης