Την έντονη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, προκάλεσε η τρίτη, κατά σειρά αναβολή της δίκης του Κώστα Πάσσαρη ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε πριν από 18 χρόνια και 6 μήνες δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο κατά την μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

«Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα», τονίζουν, μέσω του δικηγόρου τους, οι συγγενείς των αστυνομικών οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους πως μπορεί να μην καθίσει ποτέ στο εδώλιο για τα εγκλήματά του, στην Ελλάδα. Ή ακόμη, κι αν ποτέ γίνει αυτή η δίκη, στα όρια της παραγραφής, θα λείπουν βασικοί μάρτυρες αφού ενδέχεται μέχρι τότε, να μη ζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κώστας Πάσσαρης ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκέρλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, θα πρέπει να παραδοθεί προσωρινά στη χώρα μας για να μπορέσει να δικαστεί για τις πράξεις του.
Ωστόσο, η γραφειοκρατία αλλά και τα… έξοδα της μεταφοράς του στη χώρα μας «μπλοκάρουν» τη μεταγωγή του κακοποιού στην Ελλάδα. Με αλλεπάλληλα έγγραφα οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζητούν την προσωρινή παράδοσή του στη χώρα μας, ωστόσο οι αρχές στη Ρουμανία κατά καιρούς θέτουν διάφορα κωλύματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις δικαστικές αρχές της χώρας μας, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του κακοποιού, όπως για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις… ελληνικές Αρχές.
Δύο ημέρες μετά, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας, ενώ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η Εισαγγελία Εφετών απάντησε ότι αναλαμβάνει η χώρα μας τα έξοδα που θα χρειαστούν.
Από τότε όμως δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από τις ρουμανικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.
Ο συνήγορος του Κώστα Πάσσαρη διαβεβαίωσε ωστόσο το δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί και να λογοδοτήσει για όσα έχει διαπράξει.
«Οδηγούμαστε σε μια δίκη απόντων με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», τόνισαν οι συγγενείς των θυμάτων βλέποντας πως απουσίαζαν από τη διαδικασία αρκετοί μάρτυρες, καθώς μετά από τόσα χρόνια κάποιοι έχουν αποβιώσει.
Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου 2019.
Ο Κώστας Πάσσαρης που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς είχε σκοτώσει, στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 τους αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, Aθανάσιο Δρακόπουλο (47 ετών) και Διονύσιο Aλεβιζόπουλο (49 ετών) ενώ τραυμάτισε τον σωφρονιστικό υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέα Φυσέκη (33 ετών), που είχαν αναλάβει να τον συνοδεύσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας. Ο Πάσσαρης, ο οποίος είχε καταφέρει- άγνωστο πώς- να προμηθευτεί ένα πιστόλι, με την είσοδό στο νοσοκομείο, κι ενώ φορούσε χειροπέδες, με αστραπιαίες κινήσεις πυροβόλησε και σκότωσε τους δύο αστυνομικούς, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης