Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 4 Ιούνη στην Αττική για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, προχωρά το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στη σημερινή γενική συνέλευση με τους εργαζόμενους της Τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι στο τμήμα των «κόκκινων δανείων» (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρούν στο σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του RBU, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση Intrum. Το αίτημα των απεργών είναι «καμιά απόσχιση-καμιά απόλυση» και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τράπεζα ανακοίνωσε και επίσημα το σχεδιασμό της, με βάση τον οποίο θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με την Intrum να έχει το 80% των μετοχών και το 20% να ανήκει στην Πειραιώς. Η πρώτη εταιρεία θα αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η δεύτερη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην τράπεζα.

Τα παραπάνω είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών, που μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018, σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, που θα γίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.).

Σήμερα, σε συνάντηση της διοίκησης της τράπεζας με τα ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων, καθώς δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, που έχει μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, όταν ρωτήθηκε τί θα γίνει με τους εργαζόμενους που δεν θα θελήσουν να αποδεχθούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, εκβιάζοντας έτσι τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη μεταφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση αυτή αποκαλύπτει και το ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και των πλειοψηφιών στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων που αρνούνται να κηρύξουν απεργία ή υπονομεύουν με ελιγμούς τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, και την ίδια ώρα καλλιεργούν τον εφησυχασμό, λέγοντας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την τράπεζα ότι η μεταφορά θα είναι τάχα «εθελοντική». Η στάση τους είναι κυριολεκτικά «πισώπλατη μαχαιριά» στους εργαζόμενους.

Στην αντίπερα όχθη οι εργαζόμενοι στο RBU σε όλη την Ελλάδα απήργησαν και σήμερα έχοντας μαζί τους το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής και την αλληλεγγύη άλλων συνδικάτων άλλων κλάδων.

Στην Αθήνα έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του RBU στη Λεωφόρο Μεσογείων, ενώ σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Καβάλα η συμμετοχή ήταν στο 100%.

Ύστερα από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής οι εργαζόμενοι στην Αθήνα πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν την αυριανή απεργία. Η απόφαση αφορά σε όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας της Αττικής. Στη γενική συνέλευση τονίστηκε ότι αυτό που γίνεται στο RBU αφορά όλες τις τράπεζες γιατί ταυτόχρονα υλοποιείται ένα σχέδιο μείωσης των τραπεζοϋπαλλήλων με διάφορους τρόπους. Παράλληλα καταγγέλθηκε η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ και επιχειρησιακά σωματεία.

Να σημειωθεί ότι το κλαδικό Σωματείο Αττικής είχε καλέσει τα επιχειρησιακά σωματεία να κηρύξουν απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα σε όλη τη χώρα αλλά μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε καμιά απόφαση, με τις πλειοψηφίες τους να συνεχίζουν τους ελιγμούς, άλλοτε κηρύσσοντας απεργία και άλλοτε εφησυχάζοντας τους εργαζόμενους, συμβάλλοντας στο πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών της τράπεζας.

Πηγή: 902.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης