Στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα βρίσκεται στην 51η θέση έπειτα από την αναγνώρισή του για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από την ειδική έκδοση «THE 100 Under 50», η οποία έρχεται να συμπληρωθεί στην παγκόσμια κατάταξη από την έκδοση των «Times Higher Education».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για επιβράβευση των προσπαθειών και της αποτελεσματικότητας του ιδρύματος, σχετικά με τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εξωστρέφεια που επιδεικνύει τόσο προς την εσωτερική κοινωνία όσο και προς το εξωτερικό, δεδομένου μάλιστα ότι η κατάταξη αφορά σε πανεπιστήμια που λειτουργούν κάτω των 50 ετών.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκαταλέγεται στη διεθνή ελίτ των νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποδεικνύει, σύμφωνα και με μέλη της κοινότητας των καθηγητών που το υπηρετούν, ότι δεν έχει ξεφύγει από τους στόχους του, με κυρίαρχο αυτόν της ποιότητας σπουδών. Αυτό είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κατά καιρούς έχει δεχτεί πολλές διεθνείς και άλλες ακαδημαϊκές βραβεύσεις.

Μετά τη γνωστοποίηση της διεθνούς διάκρισης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής του Τμήματος Χημείας Ευριπίδης Στεφάνου έκανε λόγο για την καινοτομία πάνω στην οποία δρουν και οδεύουν τα νέα πανεπιστήμια, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί και με τον πρόεδρο του Dublin City University, Brian MacCraith, ο οποίος ανέφερε στο THE 100-Under-50 ότι «τα νέα πανεπιστήμια δεν φοβούνται τις προκλήσεις… δεν μένουν στα παλιά… Είναι δραστήρια, δυναμικά, και έτοιμα να υιοθετήσουν νέα οργανωτικά πρότυπα που θα υποστηρίξουν τον προορισμό τους. .. Σίγουρα τέτοια πανεπιστήμια προσελκύουν ηγέτες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά παρά να διατηρήσουν το status quo…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης από ιδρύσεώς του είχε ερευνητικό προσανατολισμό σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία αναπτύσσονται, διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται στους νέους επιστήμονες – φοιτητές στα 17 Τμήματα και τα διάφορα εργαστήριά του, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα στην κυριολεξία τον χώρο στον οποίο καλλιεργείται και παράγεται νέα γνώση και τεχνολογική καινοτομία σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών περιοχών.

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με επιστημονικό έργο, που ενισχύει τόσο τη βασική έρευνα όσο και τις εφαρμογές, την καινοτομία, τα ερευνητικά πρωτόκολλα, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την ανάδειξη και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, σε τομείς όπως στη βιοϊατρική και υγεία, την βιοτεχνολογία, το περιβάλλον -χερσαίο, θαλάσσιο και ατμοσφαιρικό-, την πληροφορική, τη φυσική, τα μαθηματικά και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη νανοτεχνολογία, την επιστήμη των υλικών, την επιστήμη της θάλασσας, την εκπαίδευση και τη γλώσσα, την ιστορία και την αρχαιολογία, την ψυχολογία, τις κοινωνικές, τις πολιτικές και τις οικονομικές επιστήμες.

Η έκδοση Times Higher Education που ασχολείται με την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων (World University Rankings) δίνει κάθε χρόνο τη λίστα με τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάσει διεθνών πινάκων των επιδόσεών τους, σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων, σχετικά με τη διδασκαλία, έρευνα, τη μεταφορά γνώσεων και τη διεθνή προοπτική.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014, 04:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης