Μία νέα υπόθεση κακοποίησης οικονομικής μετανάστριας, αλλά και επίδειξης βάναυσης συμπεριφοράς από τον εργοδότη της στον εργασιακό χώρο, ήλθε στο φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση άρχισε όταν η υπάλληλος της καφετέριας VIA VAI, Κάρμεν Μ., που είναι μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, με το που επέστρεψε από νόμιμη ιατρική άδεια, απολύθηκε από τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας καφετεριών Στέλιο Καρέζο. Στις συναντήσεις με τους λογιστές της επιχείρησης, ώστε να τις αποδοθούν δεδουλευμένα, ένσημα και αποζημίωση, ο εργοδότης Στέλιος Καρέζος εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη, όπως καταγγέλλει η ίδια.

Η Κάρμεν Μ. ζήτησε να πληρωθεί για το χρονικό διάστημα που είχε εργασθεί στο συγκεκριμένο μαγαζί.
Τα 800 ευρώ μάλλον φάνηκαν πολλά στον ιδιοκτήτη, που διαθέτει 4 μεγάλες καφετέριες με την ίδια επωνυμία. Για τον λόγο αυτόν, η Κάρμεν Μ. κατά την τελευταία επίσκεψή της στο χώρο εργασίας της, για την τελική διευθέτηση του ζητήματός της, συνοδευόταν και από άλλα μέλη του σωματείου.

Ο ιδιοκτήτης οπλοφορούσε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 23 Μαρτίου θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός. Ο Καρέζος, αφού αντιλήφθηκε -δυσφορώντας- τη μαζική παρουσία μελών του σωματείου, άρχισε να φωτογραφίζει τους παρισταμένους με ψηφιακή κάμερα. Μετά από απαίτηση να σβήσει τις φωτογραφίες, σήκωσε την μπλούζα του κι επέδειξε το όπλο που έφερε στη ζώνη του.

Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνομικοί αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και τα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις, ώστε να μη δεχθούν αντι-μήνυση από τον Καρέζο (ο οποίος περίμενε απ’ έξω) κι οδηγηθούν όλοι στο Αυτόφωρο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτήκοων μαρτύρων, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού επαναλάμβανε τη φράση «Τώρα μπλέξατε»…

Η Κάρμεν Μ. είχε αναφέρει την διεύθυνση της κατοικίας της στον αστυνομικό, όταν αυτός την ρώτησε σχετικά, εντός του περιπολικού, με το οποίο οι αντίδικοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα μετά την επίδειξη του όπλου από τον ιδιοκτήτη προς τους παρισταμένους.

Ο ξυλοδαρμός

Στις 24 Μαρτίου, αργά το απόγευμα, η Κάρμεν Μ. δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι της. Την χτύπησαν βάναυσα στο κεφάλι και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν προφανώς η ληστεία, καθώς, όταν η Κάρμεν συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνό της.

Η αιμορραγία και το (κάποιου τύπου) αναισθητικό που χρησιμοποίησαν οι δράστες υποχρέωσαν την Κάρμεν να παραμείνει για περίπου 10 ώρες σωριασμένη μπροστά στην πόρτα της, όπου και την βρήκε τα ξημερώματα ένας μετανάστης, της έριξε νερό στο πρόσωπο και τη βοήθησε να καλέσει βοήθεια. Η Κάρμεν Μ. οδηγήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κατόπιν στο ΚΑΤ, και, τέλος, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Ειδοποιήθηκε το Σωματείο και αποφασίστηκε να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την καφετέρια. Για τον σκοπό αυτό το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται:

«Την κυβερνητική τρομοκρατία των οικονομικών μέτρων και της αστυνομικής καταστολής ακολουθεί χαμογελαστά η εργοδοτική τρομοκρατία της μείωσης μισθών, της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της τραμπούκικης συμπεριφοράς απέναντι σε όποιον/α επιλέγει να παλέψει συλλογικά για τα αυτονόητα (πλήρη ασφάλιση, ένσημα, αποζημιώσεις, αξιοπρέπεια). Το παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι σε συνδικαλιστές βάσης το τελευταίο διάστημα και στους αναρίθμητους εργαζομένους που βιώνουν τέτοιες συνθήκες καθημερινά, τη στιγμή που οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές με τους παχυλούς μισθούς διοργανώνουν συνέδρια – φιέστες, προβάροντας το υπουργικό τους κοστούμι.»

Το πρωί της Παρασκευής 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων μπροστά από την καφετέρια Via Vai. Οι διαδηλωτές επικόλλησαν αφίσες με ανακοινώσεις στην τζαμαρία, ενώ ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, Στέλιος Καρέζος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης είχε καταφύγει στο υπόγειο, μιλώντας στην «zougla.gr» δήλωσε τα εξής:

«Το συμβάν θεωρείται λήξαν. Ήταν μια παρεξήγηση. Πήρε κανονικά την αποζημίωσή της και τα βρήκαμε στο αστυνομικό τμήμα.».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη zougla.gr το βράδυ της Παρασκευής, ο κος Καρέζος ανέφερε ότι έχει επιλυθεί η οικονομική διαφορά με την Κάρμεν Μ. και ότι τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθούν για να λήξει το θέμα και τυπικά.

«Ο πελάτης μου δεν οπλοφορούσε» δήλωσε στην «zougla. gr» η Ζωή Σπυροπούλου, δικηγόρος του ιδιοκτήτη Στέλιου Καρέζου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης