Νέα κόντρα ΔΣΑ-κυβέρνησης για το χαράτσι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 20:09
Νέα κόντρα ΔΣΑ-κυβέρνησης για το χαράτσι
Νέα δικαστική μάχη ετοιμάζεται να δώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την πρόθεσή της να επιβάλλει το «χαράτσι» και για το 2013, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του, αφού, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, η παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων με πράξη μάλιστα νομοθετικού περιεχομένου παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του Συντάγματος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, « κατά τη ρητή διατύπωση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Εν προκειμένω, είναι προφανές ότι, κατά τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, η παράταση ενός ήδη εφαρμοζόμενου μέτρου δεν μπορεί να θεωρηθεί «έκτακτη περίπτωση», στην οποία μάλιστα να συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και, συγχρόνως, «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία».

Ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια να «παρακαμφθεί» η Βουλή προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή ενός κοινωνικά άδικου μέτρου. «Αν, όπως είθισται τελευταία, η Κυβέρνηση επιλέξει – και αυτή τη φορά – τη συγκεκριμένη μέθοδο παράκαμψης της Βουλής, όπως, σημειωτέον, συνέβαινε κατά κόρον και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να έγκειται στο ότι δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση τέτοιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω «χαράτσι» ήταν εξαρχής και παραμένει κοινωνικά άδικο και νομικά έωλο, καθόσον, μεταξύ άλλων, δεν συνδέεται καν με το παραγόμενο εκ της περιουσίας εισόδημα αλλά επιβάλλεται αδιακρίτως, κατά τρόπο εντελώς αυθαίρετο, με γνώμονα την κάλυψη των εισπρακτικών αναγκών του κράτους.»

Και ο κ. Αδαμόπουλος καταλήγει: Ενόψει των ανωτέρω, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της επιβολής και για το 2013 του «χαρατσιού» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανταποκρινόμενος στον κατά νόμο θεσμικό του ρόλο (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα προσφύγει άμεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερασπιζόμενος τα συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιστορικά πράττει μέχρι σήμερα.»

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2013, 20:12