Γιάννης Ραχωβίτσας, ο στρατηγός με τις χίλιες γκλίτσες από κρανιά. Ο Καρδιτσιώτης αξιωματικός με την πλούσια δράση στη δίωξη ναρκωτικών είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την φύλαξη της Αττικής γης. Ο  Αττικάρχης με το μουστάκι και τον τσαμπουκά του πεζοδρομίου δεν είναι διατεθειμένος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ν’ αντλήσει επιχειρήματα από το κιούπι με τις γκλίτσες που διαθέτει στο γραφείο του. Η φιλοσοφία του είναι εκείνη του σύγχρονου και μάχιμου αξιωματικού, του ικανού για όλα… Ετοιμοπόλεμος, ο άνθρωπος από την Καρδίτσα μπορεί να εκπλήξει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. «Οι μισές γκλίτσες μου είναι από κρανιά και έχουν σπάσει στην πλάτη εκείνων που πρέπει» έχει ακουστεί να λέει επανειλημμένα στο γραφείο του, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το μυστικό του είναι η σκέψη και όχι η γκλίτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ικανό σε αριθμό  τμήμα της γενιάς των αξιωματικών, που ανέλαβε τα πόστα στην ηγεσία της αστυνομίας μετά τις κρίσεις, είναι σίγουρο ότι θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε λίγες ημέρες.

Για όσους γνωρίζουν μία άλλη μονάδα, ο υποδιοικητής της Άμεσης Δράσης, Γιώργος Σταύρακας, ανήκει κι αυτός στην κατηγορία των αστυνομικών που δεν έχουν καμία δυσκολία να βγάλουν το καπέλο και να πάνε για καφέ στα Εξάρχεια με αναρχικούς. Όσο ανεδαφικό και ακραίο μπορεί να ακούγεται κάτι τέτοιο, άλλο τόσο αληθινό μπορεί και να είναι. Ο Σταύρακας έχει πίσω του ιστορία με συμπεριφορές και πράξεις, που δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς στο χώρο ενός κατ’ εξοχήν κατασταλτικού σώματος. Στο παρελθόν, όποτε χρειάστηκε, δεν δίστασε να συλλάβει και να περάσει τις χειροπέδες ακόμη και σε συναδέλφους του. Εκπαιδευτής στις πολεμικές τέχνες και την σκοποβολή, αποτελεί για πολλούς το πρότυπο του μάχιμου αξιωματικού.

Ήταν εντυπωσιακή η χειρονομία κατά την διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου, όταν ομάδα μαθητών  επιχείρησε να καταλάβει  το τμήμα του. Οι υφιστάμενοί του, αντί για χειροβομβίδες κρότου λάμψης, άρχισαν να μοιράζουν λουλούδια στους κατάπληκτους μαθητές. Εξ ίσου εντυπωσιακές με τα λουλούδια ήταν και οι ο ποινές που είχε επιβάλει σε υφισταμένους του για υπέρβαση και καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός, ωστόσο, της αντιμετώπισης επεισοδίων και ακραίων καταστάσεων στον πυρήνα των αστικών κέντρων είναι σίγουρα μία άλλη υπόθεση, η οποία δεν θα εξαρτηθεί από μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, αλλά από έναν κεντρικά οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο μηχανισμό.

Ήδη ετοιμάζονται ομάδες δράσης Ινδιάνων αστυνομικών, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ευέλικτα, δηλαδή, σχήματα με ποδήλατα και παπάκια, που θα διαθέτουν τις ίδιες δυνατότητες σε ταχύτητα και αιφνιδιασμό με τους κουκουλοφόρους, και θα επιτίθενται από διαφορετικά σημεία χωρίς να αφήνουν περιθώρια αντίδρασης.

Η δράση, βεβαίως, συνεπάγεται την αντίδραση. Ακόμα και για τα πιο έξυπνα σχέδια ή μέτρα υπάρχουν πάντοτε αντίδοτα από την άλλη πλευρά, η πείρα όμως έχει αποδείξει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων σε μητροπολιτικά κέντρα, όπως η πρόσφατη που έζησαν κάτοικοι και καταστηματάρχες στο κέντρο του Κολωνακίου.

Εντός των προσεχών ημερών –όχι περισσότερες από δέκα- πρόκειται να αρχίσει η εφαρμογή των νέων μέτρων, γιατί είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όλα αυτά, που τώρα υπάρχουν ως πληροφορίες, θα κριθούν στην πράξη και όχι στην θεωρία.

(πρώτη καταχώρηση 16 Μαρτίου 2009, 11:40)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης