Υπόθεση Φύσσα: Νέα ντοκουμέντα στριμώχνουν την ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018, 06:30
Υπόθεση Φύσσα: Νέα ντοκουμέντα στριμώχνουν την ΕΛ.ΑΣ.
Τελικά, είχαν χρόνο να φθάσουν οι αστυνομικοί πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά προτίμησαν να κάνουν μια βόλτα γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, όπως καταδεικνύεται σε νέα έρευνα. Ωστόσο, το κακό είχε συμβεί.

Η έρευνα

Μία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μία μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά γεννώντας νέα ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας το μοιραίο βράδυ, ρίχνοντας, παράλληλα, περισσότερο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε το αιματηρό περιστατικό.

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δράστης, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω έπειτα από υπόδειξη του θύματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μελέτη του Forensic Architecture, που ζήτησε η οικογένεια Φύσσα, εδράζεται στα στοιχεία και στο οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και προέρχεται από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκομένων προσώπων αλλά και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Όπως προκύπτει, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06. Στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη (που μετονομάστηκε αργότερα σε Π. Φύσσα) πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου του Ρουπακιά, από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια.Εν συνεχεία, έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας, καθώς δεν φαίνονται στην κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου.Σε αυτό το σημείο εισέρχονται οι μαρτυρίες των φίλων του άτυχου Παύλου που αναφέρουν πως ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη.Όπως αναφέρουν, ο Ρουπακιάς, από τη θέση του οδηγού, ρώτησε τον Παύλο αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας.Εν συνεχεία, όπως καταγγέλλουν, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ο Παύλος και οι φίλοι του να τραπούν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.Όπως προκύπτει, οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σε αυτόν τον χρόνο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη και σταμάτησε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας.Μάλιστα, κάμερα που βρίσκεται επί της Τσαλδάρη 68 δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας. Αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν ότι τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, από την έρευνα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση που τήρησαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, διότι, παρά το γεγονός πως είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.Ποιο είναι το Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Μεταξύ άλλων, το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαλλοντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018, 08:25