Νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, 10:21
Νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα
Το προσφυγικό και οι διαστάσεις του που αφορούν στην Ελλάδα επανέρχονται στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

H Welt στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρεται στη Λέσβο και σημειώνει: «Τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο θα μπορούσαν σύντομα να ξαναζήσουν μια νέα κρίση του προσφυγικού.

‘Η κατάσταση στα κέντρα καταγραφής είναι ανυπόφορη, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. Προηγουμένως είχε αποστείλει επιστολή στο ελληνικό κοινοβούλιο και προειδοποιούσε: «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε μια κρίση σαν αυτή του 2015».

Όπως επισήμανε ο Σ. Γαληνός το πρόβλημα προέρχεται από το ότι τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής είναι υπερπλήρη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν μήνες για την διευθέτηση των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν. Και διαρκώς προστίθενται νέες. Για το λόγο αυτό οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα».

Στο προσφυγικό αναφέρεται και η TAZ του Βερολίνου και ειδικότερα στην πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι οργανώσεις αυτές απέστειλαν κοινή επιστολή στις ελληνικές αρχές, η οποία αναφέρει: «'Ο χειμώνας έρχεται και για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τον περασμένο χρόνο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Η επιστολή υπογράφεται από περισσότερες από σαράντα οργανώσεις στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο θέμα των προσφύγων.

Εκτός από τις διεθνείς οργανώσεις όπως είναι η Sea Watch και η Borderline Europe είναι και αρκετές ελληνικές που συνυπογράφουν.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, 10:22