Τραγικό τέλος είχε ο 35χρονος αλιεργάτης Σαΐντ Πεντάουϊ από την Αίγυπτο, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, όταν, καθώς δούλευε ανοιχτά της περιοχής Αστρίς της Θάσου, από λάθος κίνηση έπεσε στη θάλασσα.

Το σκοτάδι και ο άσχημος καιρός κάλυψαν τα ίχνη του 35χρονου Σαΐντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, το πτώμα του άτυχου 35χρονου Αιγύπτιου βρέθηκε το Σάββατο, πάνω σε βράχια, στην περιοχή Αστρίς, από συνεργείο ερευνών που λέγεται ότι είχε βάλει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καϊκιού, στο οποίο εργαζόταν ο ψαράς.

Ο Σαΐντ Πεντάουϊ ήρθε στην Καβάλα την 1 Οκτωβρίου με ειδική μετάκληση, αλλά η μοίρα του επεφύλασσε άσχημη συνέχεια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία σχετική ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο θάνατος το 35χρονου φέρνει στο φως τις δύσκολες συνθήκες των αλιεργατών.

Ο Αμπντούλ, αλιεργάτης στο επάγγελμα, μιλώντας για τη καθημερινότητά του χαρακτηρίζει τη δουλειά του δύσκολη, επικίνδυνη και χωρίς οικονομικά οφέλη.

Εργάζεται εδώ και 30 χρόνια ως αλιεργάτης στην Ελλάδα, τα 15 από αυτά στο λιμάνι της Καβάλας. Όπως αναφέρει, όσο τα χρόνια περνούν, οι συνθήκες όλο και δυσκολεύουν.

Το μεροκάματο που βγάζουν, ξεκινώντας από τα μαύρα χαράματα, παλεύοντας με τη θάλασσα καθημερινά, δεν τους φθάνει για να ζήσουν μια ζωή αξιοπρεπώς.

Έτσι, αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές, οι οποίες δεν είναι και τόσο νόμιμες…

Μια από αυτές, το παραεμπόριο ψαριών. Έχοντας στα χέρια παραγεμισμένες σακούλες με ψάρια, που ψαρεύουν οι ίδιοι, προσπαθούν να συμπληρώσουν έτσι το εισόδημά τους.

«Μας κυνηγάνε» λέει ο Αμπντούλ. Όπως, όμως, υποστηρίζει, δεν κάνουν τίποτα για τις συνθήκες εργασίας τους και ο μισθός τους κυμαίνεται στα 200 – 250 ευρώ το μήνα, ενώ τα ψάρια τους τα δίνουν οι εργοδότες τους για να βγάλουν ένα έξτρα εισόδημα.

«Δεν έχω να ελπίζω σε τίποτα», λέει ο Αμπντούλ αγανακτισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του.

Πηγή: kavalanet.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τραγικές συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες» Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης