Zougla Newsroom

Τα «τετράδια» και τα «μολύβια» τα περίμεναν οι «επισκέπτες» να τους τα φέρει το «αφεντικό». Τα πλήρωναν είτε με «εμβάσματα» είτε με «επιταγές». Αυτές ήταν μερικές από τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από την χώρα μας και εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία. Συνελήφθησαν εννιά μέλη του κυκλώματος και τρεις παράτυποι μετανάστες ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 19 άτομα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, «τετράδια» και «μολύβια αποκαλούσαν τα πλαστά διαβατήρια. «Εμβάσματα» και «επιταγές» τις διάφορες συναλλαγές που έκαναν οι υποψήφιοι πελάτες με τα μέλη του κυκλώματος. «Επισκέπτες» ήταν οι αλλοδαποί και «αφεντικό» το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι «πελάτες», όπως προέκυψε έμπαιναν στη χώρα μας είτε μέσω Έβρου είτε μέσω των νησιών και στη συνέχεια κατευθύνονταν προς διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Ο μεγάλος στόχος ήταν να μπουν στο αεροπλάνο και να πετάξουν για Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία. Τα χρήματα που πλήρωναν ξεκινούσαν από 500 ευρώ και έφταναν μέχρι τις πέντε χιλιάδες και τα διακινούσαν μέσω του γνωστού άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων, «HAWALA». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία νόμιμων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης, που διαχειρίζονταν δύο από τα μέλη της οργάνωσης, δημιούργησαν κατάλληλη υποδομή, ώστε τα παράνομα έσοδα να διακινούνται συγκεκαλυμμένα με εξωτραπεζικές συναλλαγές». 

Τα μέλη της οργάνωσης έβγαζαν εισιτήρια σε διαφορετικά στοιχεία ώστε να δυσκολέψουν την ταυτοποίηση των υποψήφιων «πελατών». Χρησιμοποιούσαν ταξί και λεωφορεία ώστε να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό ενώ όταν έφταναν στο αεροδρόμιο αλλάζαν τα ρούχα τους για να «μπερδεύουν» τις κάμερες κλειστού κυκλώματος. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά με έναν αλλοδαπό και δεν μπορούσε να περάσει τον έλεγχο, τα μέλη του κυκλώματος που τον παρακολουθούσαν απομακρύνονταν ενώ φρόντιζαν όλες οι επικοινωνίες να γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ηχητικών μηνυμάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων) 

88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας 

φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο, 

κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και 

φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB) 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης