Aν και το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη χώρα μας έχει εξασθενήσει, τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έρχεται ένα δεύτερο, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τη βόρεια Ελλάδα. Παραμένουν οι δύο ισχυροί αντικυκλώνες που βρίσκονται πάνω από τη Μεσόγειο και επηρεάζουν το κλίμα της Ευρώπης, και σε αυτούς προστίθεται το φαινόμενο Ελ Νίνιο – ένας συνδυασμός που «τρελαίνει» τον καιρό. 

Tην Κυριακή αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδεςΓια την Κυριακή λοιπόν αναμένεται σημαντική επιδείνωση. Σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις, οι οποίες στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο θα δίνουν βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στη Μακεδονία, στη Δυτική Θεσσαλία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με βροχές προς το απόγευμα στα πεδινά, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά τμήματα. Στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι βροχές αναμένονται από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6-7 Μποφόρ στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -6 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -3 έως 10 βαθμούς στη Νότια και Ανατολική Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν το Σάββατο αλλά και την Κυριακή στον αττικό ουρανό, με πιθανότητα για γενικά ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρη ασθενή χιονόπτωση θα σημειωθεί στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία το πρωί θα βρίσκεται στους 5 βαθμούς και το μεσημέρι θα ανέβει στους 9 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, αλλά στα Βόρεια και Ανατολικά θα είναι 2 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Κυριακή, ειδικά, αναμένονται νεφώσεις οι οποίες προς το απόγευμα θα δώσουν παροδικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία το πρωί θα βρίσκεται στους 7 βαθμούς και το μεσημέρι στους 11 βαθμούς Κελσίου.

Παροδικές νεφώσεις περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 Μποφόρ.

Την Κυριακή αναμένονται χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία το πρωί θα καθηλωθεί στους 0 βαθμούς, αλλά το μεσημέρι θα φτάσει ως τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (3-1-2016) και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά, για αύριο Κυριακή (3-1-2016):

1) Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στα ημιορεινά της Μακεδονίας (πάνω από 500 με 700 μέτρα)

β) στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας, και πιθανώς στην αρχή της ημέρας και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (πάνω από 700 μέτρα).

2) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, που γρήγορα θα επεκταθούν στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο, από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

3) Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανόν το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά στα 9 Μποφόρ.

Τη Δευτέρα (4-1-2016) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, και γρήγορα θα σταματήσουν. Από τις βραδινές ώρες όμως στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου.

Το Ελ Νίνιο τρέλανε τον καιρό  

Με θερμοκρασίες άνω του 0 στον Βόρειο Πόλο, θύελλες στη Βόρεια Θάλασσα, μίνι καύσωνα στην Αυστραλία, πλημμύρες στη Βρετανία και στο Μιζούρι, αλλά και χιόνια στην Τουρκία και στην Ελλάδα έκανε ποδαρικό το 2016 σε όλον τον πλανήτη. Ο καιρός «τρελάθηκε» και το νέο έτος μπαίνει υπό αφύσικες για την εποχή συνθήκες, που κάνουν τα λουλούδια να ανθίζουν και τις φράουλες να ωριμάζουν στην Ευρώπη.

Στον Βόρειο Πόλο ο καιρός είναι αναπάντεχα καλός. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 βαθμών, δηλαδή 20 βαθμούς περισσότερους από το σύνηθες για την εποχή. Αιτία, ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον βόρειο Ατλαντικό, προκαλώντας θύελλες με κύματα ύψους 15 μέτρων. Το βαρομετρικό χαμηλό είχε ως αποτέλεσμα ο ανατολικός Καναδάς να ζήσει Χριστούγεννα με πρωτοφανή ζέστη.

Στις 24 Δεκεμβρίου το θερμόμετρο έδειχνε 15,9 βαθμούς Κελσίου στο Μόντρεαλ, σε μια περίοδο που συνήθως η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -10 βαθμούς. Στη συνέχεια όμως, σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις στο ανατολικό μισό της χώρας. Στις ΗΠΑ, στις κεντρικές πολιτείες τα νερά του ποταμού Μισισιπή ξεπέρασαν τα 4 μέτρα, ενώ στο Τέξας εντυπωσιακοί ανεμοστρόβιλοι έσπειραν την καταστροφή.

Στην Αυστραλία οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύτηκαν από τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Στα νότια της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει κι άλλο, φτάνοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη Γαλλία οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν αποπροσανατολίσει τα φυτά. Οι μιμόζες ανθίζουν στην Κυανή Ακτή, οι φράουλες ωρίμασαν στις νοτιοδυτικές περιοχές και τα σπαράγγια φύτρωσαν σαν να ήταν άνοιξη.

Στο Μιλάνο άνθισαν οι δαμασκηνιές, στη Σκωτία οι κότες κλωσούν και πάλι, στο Λονδίνο οι νάρκισσοι ανθίζουν. Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Βρετανίας. Από την άλλη, η Κωνσταντινούπολη ξύπνησε σήμερα κάτω από ένα στρώμα χιονιού που σε ορισμένα σημεία έφτανε τα 30 εκατοστά. Αυτά τα καιρικά φαινόμενα οφείλονται κατά κύριο λόγο στο Ελ Νίνιο. Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο, όμως φέτος είναι το πιο ισχυρό που έχει καταγραφεί τα 100 τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ :


Στα λευκά η λίμνη Πλαστήρα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 19:52

Χιονίζει στην Ελάτη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 17:59

Aσπρίζουν οι Σέρρες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 16:21

Χιονίζει στη Χαλκιδική, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 14:33

Xιονίζει και στην Έδεσσα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 20:57

Ξεκίνησε η λειτουργία των χιονοδρομικών σε Παρνασσό, Καϊμακτσαλάν, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, 15:33

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 
Πληροφορίες από: meteo.gr, meteoclub.gr, xalazi.gr, weather.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης