Νέο πλαίσιο για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 11:09
Νέο πλαίσιο για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματά του επεξεργάζεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), όπως αναφέρεται σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Β. Κεγκέρογλου.

Το υπουργείο είχε κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, από τον βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ., κ. Κ. Τσιάρα, που έσπευδε να υπογραμμίσει ότι «η αναστολή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών από τον Ο.Ε.Κ. δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού ανατρέπεται ο σχεδιασμός οικογενειών που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν ή να χτίσουν το δικό τους σπίτι».

Ο κ. Κεγκέρογλου, με έγγραφό του, ενημερώνει τον βουλευτή της Ν.Δ ότι «ο Οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων στις οποίες απευθύνεται κάθε πρόγραμμα, με αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών, για τη διευκόλυνση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασταύρωση στοιχείων».

Για την επανεκκίνηση, πάντως, των προγραμμάτων του Ο.Ε.Κ., ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεγκέρογλου, στο έγγραφό του υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει μειούμενο, από το 2005, λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Εξάλλου, ο υφυπουργός περιέγραψε ότι «η αύξηση των δαπανών για δάνεια, από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και για χορήγηση ενοικίου, έγινε δυσανάλογα μεγάλη, με το κατασκευαστικό πρόγραμμα να έχει μειωθεί στο 4,95 του προϋπολογισμού για το 2009».

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι τα αρνητικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα προέκυψαν λόγω αλλαγής των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του Ο.Ε.Κ., την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, χωρίς προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση των επιπτώσεών τους στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

   

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011, 11:09