Τον δρόμο για το ακροατήριο, ζητεί ο εισαγγελέας να πάρει ακόμη ένα σκάνδαλο εξοπλιστικών προγραμμάτων, το οποίο απορρέει από τη σύμβαση που υπογράφηκε επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στην προμήθεια από την εταιρία Boeing των 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκ. δολαρίων.

Ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης προτείνει να δικαστούν, κατηγορούμενοι για κακούργημα 11 πρώην στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Προέκυψε ότι η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου
Στην πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα αδικήματα, ανά περίπτωση, της απιστίας στην υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη, 11 κατηγορούμενοι , μεταξύ των οποίων ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος..

Ο εισαγγελέας ζητεί την απαλλαγή και παύση της ποινικής δίωξης ενός μόνο από τους αρχικώς κατηγορουμένους λόγω θανάτου. Η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και διενεργήθηκε από τους Επίκουρούς της Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια αυτής πραγματοποιήθηκε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της κ. Ράικου και προέκυψε ότι η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης