Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, που είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Στα Εξάρχεια έχουν ξεσπάσει επεισόδια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Κουκουλοφόροι έστησαν οδοφραγματα, με λαμαρίνες και άλλα υλικά, ύψους δύο μέτρων, ενώ αρκετοί έχουν ανέβει σε ταράτσες.

Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε: Τοσίτσα, Νοταρά, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους, Μεταξά ενώ υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς στην πλατεία Εξαρχείων. Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών με ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία επιστράτευσε και τα υδροφόρα οχήματα. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βροχή μολότοφ και πέτρες στο όχημα «Αίαντας» την ώρα που εκείνο επιχειρούσε να προσεγγίσει διαμέρισμα που απειλείτο από τις φλόγες. H δεύτερη «αύρα» κινήθηκε στην Τοσίτσα όπου γκρέμισε οδόφραγμα ύψους περίπου δύο μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες από 65 προσαγωγές και 13 συλλήψεις.

Λίγο μετά τις 21.00, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έφοδο στην πλατεία Εξαρχείων και σημειώθηκαν συλλήψεις, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι ένα άτομο νεαρής ηλικίας τραυματίσθηκε και έχει κληθεί ασθενοφόρο για να το παραλάβει. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί, καθώς και ένας ακόμη πολίτης χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

(Η έφοδος των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων)




(Στους δρόμους η «αύρα» Αίαντας της ΕΛ.ΑΣ.)

Το πρωί της Πέμπτης, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Παρακολουθήστε video από την πορεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης

Νωρίτερα, περίπου στις 17:00 άρχισαν να ανάβουν οι πρώτες φωτιές στους δρόμους των Εξαρχείων, ενώ λίγο μετά τις 18.30 στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα. 

Στις 21.00 προγραμματίστηκε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Παράλληλα, ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και σε πολλές πόλεις, όπως σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα και Μυτιλήνη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Για ακόμη μία χρονιά, τα μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία θα είναι δρακόντεια. Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν, όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτήρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, και θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων κυρίως έξω από κτήρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης