Νερό-δηλητήριο στο Φύλλο Καρδίτσας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, 08:59
Νερό-δηλητήριο στο Φύλλο Καρδίτσας
Οι εικόνες που απεστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του zougla.gr μιλούν από μόνες τους… Οι κάτοικοι δηλώνουν απεγνωσμένοι, καθώς το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, πόσο δε μάλλον επικίνδυνο.

Η επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής προς τους αρμόδιους φορείς έχει ως εξής:
Θέμα: Έλλειψη καθαρού νερού στο χωριό Φύλλο Καρδίτσας

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο λόγος για τον οποίο σας γράφουμε αυτό το γράμμα είναι για να σας ενημερώσουμε (για μία ακόμα φορά) σχετικά με την έλλειψη καθαρού νερού στο χωριό μας, το Φύλλο Καρδίτσας. Το ουσιαστικό αυτό πρόβλημα επιβίωσης δεν προέκυψε φυσικά πρόσφατα, απλά έχουμε αγανακτήσει πλέον από την κατάσταση και δεν μπορούμε να υπομένουμε άλλο την αδιαφορία των αρχών.Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε, και προτού σας εκθέσουμε τα γεγονότα αναλυτικά με σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας (αν και λογικά θα γνωρίζετε το πρόβλημα μας, δεδομένης της παλαιότητας της φύσης του και των αρμοδιοτήτων σας) να συστηθούμε: Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ατόμων, μακριά από κομματικές συντεχνίες, η πλειονότητα των οποίων ζούμε στο Φύλλο, και αρκετοί οι οποίοι καταγόμαστε από εκεί αλλά πλέον ζούμε και εργαζόμαστε στις γύρω περιοχές, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό. Ο σκοπός της σύστασης αυτής της ομάδας είναι να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα του νερού στο χωριό μας, γιατί δυστυχώς οι αντοχές μας δεν βαστούν άλλο. Έχουμε δε σκοπό λόγω της εξοικείωσης μας με την τεχνολογία αλλά και του ευρύ κοινωνικού κύκλου μας, να κοινοποιήσουμε σε όλα τα Μέσα και τους υπευθύνους το γράμμα αυτό.

Αλλά ας πάμε στο θέμα μας: Όπως θα γνωρίζετε, η πηγή από την οποία προμηθεύονται οι κάτοικοι νερό στο Φύλλο είναι πλούσια σε μαγγάνιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δειγματοληψίες, γεγονός που το καθιστά μη πόσιμο και έτσι αναγκάζονται –όσοι έχουν τη δυνατότητα- να πάνε σε άλλα χωριά για να φέρνουν νερό (τα πλησιέστερα χωριά με πόσιμο βρίσκονται σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων), ή να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια, επιβαρύνοντας τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Σε αυτό το μείζον πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η άθλια κατάσταση του νερού του υδραγωγείου, το οποίο περνάει μέσα από έναν σάπιο αγωγό και διοχετεύεται στα σπίτια μας. Αυτό το νερό χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα πιάτα μας, να κάνουμε μπάνιο, να πλύνουμε τα δόντια μας, και να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Και σε αυτό το νερό θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή:

Στις 18/5/13 τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία με νερό από το λάστιχο ποτίσματος σε ένα από τα σπίτια του χωριού. Η εικόνα μιλάει από μόνη της:Αφήσαμε το νερό να «τρέξει» αρκετή ώρα, όμως δεν καθάρισε καθόλου, και έτσι γεμάτοι απόγνωση, γεμίσαμε δύο μπουκάλια τα οποία βλέπετε στην κάτωθι φωτογραφία και αποφασίσαμε επιτέλους να κάνουμε κάτι για αυτό, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το περιστατικό.Και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που οι φωτογραφίες από τα δείγματα σοκάρουν. Δείτε τις φωτογραφίες από τη βρύση ενός άλλου σπιτιού, το Σεπτέμβριο του 2012:α σημειωθεί ότι το νερό αυτό, όπως αναφέραμε, προέρχεται από τον απαρχαιωμένο αγωγό, κατασκευής τουλάχιστον 40 ετών, και μέσα από αυτόν διοχετεύεται στο υδραγωγείο και από εκεί στα σπίτια σε όλο το χωριό αλλά και στο διπλανό χωριό, τον Αμπελώνα. Εκτός του ότι ο αγωγός είναι σάπιος, σπάει αρκετές φορές το χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι λόγω πίεσης από τα ποτίσματα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το χωριό μένει αρκετές μέρες χωρίς νερό ώσπου να διορθωθεί η βλάβη, Και όταν ξανανοίξει η βάνα και τρέξει το νερό για 2-3 μέρες τουλάχιστον βγαίνει καφέ, χειρότερο και από της φωτογραφίας.

Αλλά τα προβλήματα δε σταματούν εδώ: Πολλές φορές το υδραγωγείο «φιλοξενεί» σκουλήκια, βατράχια αλλά και άλλες βρωμιές, εντείνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον ήδη βεβαρημένο αγωγό, ο οποίος είναι από αμιαντοσωλήνα!Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, 09:10