Συνέλαβαν συνεργάτες του ΞηρούΣε δύο συλλήψεις προέβη η αστυνομία, ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού. Όπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης:

«Συνελήφθησαν σήμερα (28-02-2015), από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δύο ημεδαποί, 39 και 32 ετών αντίστοιχα, σε εκτέλεση Ενταλμάτων Σύλληψης του Ειδικού Ανακριτή – Εφέτη Αθηνών.

Ειδικότερα, ο 39χρονος ημεδαπός κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων πιστολίων, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων, με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι γενετικό υλικό (DNA) του 39χρονου ταυτίζεται με γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί στα παρακάτω:

Σε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (φάκελος) που εστάλη στον Πρόεδρο Εφετών Αθηνών αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας κ. Δημήτριο ΜΟΚΚΑ, ο οποίος ανεφλέγη, την 01-09-2013 στην οικία του.
Σε Αυτοσχέδιο Ωρολογιακό Εκρηκτικό Μηχανισμό που τοποθετήθηκε βραδινές ώρες της 23-03-2014, στην κεντρική είσοδο κτιρίου που στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού, και ο οποίος εξουδετερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Στον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό (δέμα) που απεστάλη στον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, την 30-04-2014. Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κρησφύγετο – «γιάφκα» που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου, μετά την σύλληψη του Χριστόδουλου ΞΗΡΟΥ, την 03-01-2015.

Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο άλλο κρησφύγετο - «γιάφκα» στην περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, όπου διέμενε ο Χριστόδουλος ΞΗΡΟΣ μέχρι την 03-01-2015.

Σημειώνεται ότι ο 39χρονος κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητάς του, αντιστάθηκε και εξύβρισε τους ενεργούντες τον έλεγχο αστυνομικούς και συνελήφθη για «Αντίσταση» και «Εξύβριση».


Ο έτερος συλληφθείς, ο 32χρονος, κατηγορείται επίσης για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ειδικότερα κατηγορείται ότι παρέδωσε στην καταζητούμενη συνεργάτιδα του Χριστόδουλου ΞΗΡΟΥ, Αγγελική ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ψηφιακό υλικό (κάρτα sd) με γράμματα και ηλεκτρονικά κλειδιά ασφαλείας (passwords), τηλέφωνο επικοινωνίας, χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ, συσκευή παρεμβολής σήματος GPS (jammer), σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα Kalashnikov με τα οποία οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση απόδρασης θα έβαλαν κατά των Φυλακών Κορυδαλλού. Σημειώνεται ότι τα υλικά αυτά προερχόταν από τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, τα οποία τα είχαν παραδώσει σε άγνωστο πρόσωπο κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου.

Επιπλέον, πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες εντοπίστηκε στην περιοχή της Αναβύσσου φορτηγό αυτοκίνητο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στις αρχές του Νοεμβρίου, σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής και του οποίου η άδεια κυκλοφορίας είχε ανευρεθεί στο κρησφύγετο - «γιάφκα» στην περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, όπου διέμενε ο Χριστόδουλος ΞΗΡΟΣ. Σημειωτέον ότι κατά τον εντοπισμό του έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε ίδιου τύπου φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο δεν απασχολεί. Το συγκεκριμένο όχημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού που θα πυροδοτούνταν προκειμένου να προσβληθεί ο εξωτερικός τοίχος των Φυλακών Κορυδαλλού και να αποδράσουν έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και άγνωστος αριθμός ποινικών κρατουμένων.

Ο 39χρονος προσήχθη σήμερα το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ και οι δύο θα προσαχθούν στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών σήμερα το απόγευμα (28-02-2015) για εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης», καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Λίγα λεπτά μετά τις 17:00, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν από τη ΓΑΔΑ στο Εφετείο Αθηνών, από όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.


Η δίωξη

Ποινική δίωξη για βαρύτατα αδικήματα ασκήθηκε σε βάρος των δύο φερόμενων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού. Και οι δυο οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώπιον του ανακριτή Ευτύχιου Νικόπουλου, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ειδικότερα, στον πρώτο εκ των συλληφθέντων (συνελήφθη στο Γαλάτσι) ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κ.α. αδικήματα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Σε δήλωσή του ο κ. Κ. Παπαδάκης, συνήγορος του κατηγορουμένου, ανέφερε πως τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του εντολέα του δεν είναι σοβαρά και ότι σε καμία περίπτωση το DNA σε ένα κινητό αντικείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο.

Στον έτερο συλληφθέντα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση (187Α, παρ. 2). Σύμφωνα με πληροφορίες ο 32χρονος κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να απολογηθεί.


Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντικείμενα που παρέδωσε ο 32χρονος στην Αγγελική Σπυροπούλου, τα παρέλαβε ο ίδιος από άγνωστο, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού! Το γεγονός αυτό φυσικά εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στο σωφρονιστικό ίδρυμα...
 
Διαβάστε ακόμη: Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο «κάδρο» ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, 20:36