Με νέες διώξεις σε βάρος της «εν πολλαίς αμαρτίαις» Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», που φέρεται να απομυζούσε εκατομμύρια ευρώ, με βιτρίνα τα προγράμματα αποναρκοθέτησης στην περιοχή της Βοζνίας-Ερζεγοβίνης, φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της έρευνας για τα «έργα και τις ημέρες» των παράνομων χρηματοδοτήσεών της.

Αυτήν τη φορά, οι διώξεις αφορούν στη σκανδαλώδη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που φέρεται να εκπόνησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά που η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς καταλήγει σε ποινικές ευθύνες για τη δράση της ΜΚΟ, φέρνοντας κατηγορουμένους 13 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ αλλά και τον νόμιμο εκπρόσωπο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο σκέλος της υπόθεσης που έχει ήδη πάρει τον δρόμο στο ακροατήριο αφορά στη διαχείριση έξι προγραμμάτων, συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που έχουν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είναι και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.

Οι νέες διώξεις ασκήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου σχετικά με τη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών τη χρονική περίοδο 2000-2001 στην περιοχή της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, τα εν λόγω προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν παράνομα με ποσό που φτάνει περίπου το 1,2 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος τουλάχιστον 13 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν παράλληλα στη Βουλή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και του τότε ΥΠΕΞ. Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι:

-Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ, παρότι δεν πληρούσε τη νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

-Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα, αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς, δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

-Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%.

-Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης