Σε σκηνές και αυτοκίνητα πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και αρκετά μακριά από τα σπίτια τους, αφού συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί τη νύχτα με τους σεισμογράφους να καταγράφουν περισσότερες από 40 δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ.

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Τρίτης, έγινε νέος ισχυρός μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στον νομό Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθ. Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, «ζητήσαμε από τους πολίτες να μη μείνουν στα σπίτια τους ακόμα κι αν είχαν λίγες ρωγμές γιατί τη νύχτα είχαμε πολλούς μετασεισμούς. Είδαμε χθες ότι με τους δύο μεγάλους μετασεισμούς που ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπεσαν κάποια παλιά κτίσματα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «από τον Ιούνιο είχαμε έρθει σε επαφή και με τη Νομαρχία και με άλλους αρμόδιους και είχαμε ενημερώσει ότι κάτι περιμένουμε. Δεν περιμέναμε όμως τόσο μεγάλο σεισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,4 Ρίχτερ αμφότεροι, στις 23:10 και στις 00:37 μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Στις 02:13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13,5 χλμ.

Πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους

Πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που στήθηκαν, χθες Δευτέρα, στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Συνολικά 80 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων έκαστη, μεταφέρθηκαν χθες στην περιοχή, ενώ σήμερα αναμένονται κι άλλες.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να συνδράμουν στους τοπικούς παράγοντες που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν τις σκηνές από νωρίς για να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, την Τρίτη αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν ζημιές.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτήριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως, σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να παραμείνουν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Cretalive

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης