Τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση με τρόπο αποτελεσματικό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με αντιπαροχή στην υπό σύσταση Τράπεζα Γης. Στην τελική φάση επεξεργασίας φέρεται να βρίσκεται το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου. Στόχος δεν είναι άλλος από την αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα προβλέπεται η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και πυκνοκατοικημένες περιοχές αυθαιρέτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ζώνες θα δημιουργηθούν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, το πολύ, από το κέντρο του οικισμού. Προβλέπεται ελάχιστη έκταση 5 στρεμμάτων, ελάχιστη αρτιότητα τα 400 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,5.  Στόχος είναι να μεταφερθεί συντελεστής δόμησης από τα κορεσμένα αστικά κέντρα στην περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή. Από την πρόβλεψη εξαιρούνται η Αττική, ο Νομός Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς και οι τρεις αυτές περιοχές είναι κορεσμένες.

Πάντως, ο ενδιαφερόμενος, εκτός από την αγορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης, θα μπορεί να προχωρήσει σε ανταλλαγή συντελεστή δόμησης, προκειμένου να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του. Η ανταλλαγή επιτυγχάνεται είτε μέσω συμφωνίας ιδιωτών, είτε με τη χρήση περισσεύματος συντελεστή από ακίνητο ιδιοκτησίας του ενδιαφερομένου.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η δυνατότητα αυτή ισχύει παράλληλα με δύο προϋποθέσεις: Την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και τον έλεγχο του αυθαιρέτου από Ελεγκτή Δόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης