Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υπαγωγή στο Ειρηνοδικείο διαφορών με χρηματικό αντικείμενο έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαφορές που αφορούν σε χρηματικό αντικείμενο έως 120.000 ευρώ θα υπάγονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι διαφορές που ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και όχι πριν από τη δίκη, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ακόμη, καθιερώνεται και η «ηλεκτρονική δίκη», με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων, την ηλεκτρονική άσκηση ένδικων βοηθημάτων και μέσων αλλά και την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων, προκειμένου να εξυπηρετούνται πιο άμεσα και γρήγορα τόσο οι παράγοντες μιας δίκης όσο και όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην απονομή της Δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης