Νοσηλευτές με πλαστά ή καθόλου πτυχία!

Νοσηλευτές με πλαστά ή καθόλου πτυχία!
Ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από τη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, την ίδια στιγμή σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια απασχολούνται νοσηλευτές και νοσηλεύτριες χωρίς να διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών, με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης, όπου μετά τις καταγγελίες νοσηλευομένων διαπιστώθηκε ότι σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα απασχολούνταν ως προϊσταμένες δύο κυρίες, εκ των οποίων η μία δεν είχε πτυχίο και η άλλη είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο της.

«Η μία εργαζόταν για πολλά χρόνια ως προϊσταμένη στον 4ο όροφο της κλινικής και σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη πριν από έναν χρόνο, μετά από καταγγελία νοσηλευόμενου. Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί στο Εφετείο στις 16 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη κυρία εξακολουθεί να εργάζεται στην ίδια κλινική με καθεστώς διοικητικής υπαλλήλου πλέον.

Η δεύτερη, που επίσης εργαζόταν ως προϊσταμένη στην ίδια κλινική, είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών της και από ΔΕ τον είχε κάνει ΤΕ. Η συγκεκριμένη απομακρύνθηκε από την κλινική πριν γίνει επίσημη καταγγελία, και έτσι δεν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της» ανέφερε ο πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου.

Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι άγνωστες, καθώς σύμφωνα με τους νοσηλευτές δεν γίνονται έλεγχοι και τέτοια περιστατικά αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες εργαζομένων ή νοσηλευομένων. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένας έλεγχος από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.

Στην Αθήνα, που είναι περισσότερες οι ιδιωτικές κλινικές, το πρόβλημα ίσως να είναι μεγαλύτερο. Οι ιδιώτες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν τη γνώση που ορίζει ο νόμος, δηλαδή αλλοδαπούς που έχουν μη αναγνωρισμένα πτυχία ή άτομα που δεν έχουν πτυχία, αλλά έχουν πρακτικές γνώσεις, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η απασχόληση των «αποκλειστικών νοσοκόμων», ατόμων που δεν έχουν σχέση με το νοσηλευτικό επάγγελμα», πρόσθεσε ο κ. Μπαλιόζογλου.

Τα προβλήματα του νοσηλευτικού κλάδου θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 3ης ημερίδας με θέμα «Η θέση του νοσηλευτή σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας» που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 17:04