Αντιμέτωπα με τη βαμβακίαση, μια ασθένεια που μπορεί να αποβεί καταστροφική, είναι τα πεύκα σε ένα από τα πιο γραφικά της Πάρου, τις «Λεύκες». Ο δήμος αδιαφορεί για την κατάσταση και δεν έχει πάρει μέτρα, ώστε να προστατεύσει το δέντρο που κοσμεί την πλατεία του χωριού. 

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που τράβηξε ο φακός του zougla.gr, στο μεγάλο πεύκο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού «Λεύκες» τα σημάδια της βαμβακίασης είναι εμφανή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαμβακίαση των πεύκων οφείλεται στο κοκκοειδές ημίπτερο έντομο Marchalina hellenica. Το έντομο αυτό ζει στα πεύκα, από τα οποία τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς τους. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελεί απειλή για τα πεύκα, όταν όμως η ανάπτυξή του ξεπεράσει το φυσιολογικό, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δέντρο. 

Το χωρίο «Λεύκες» αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού και εκείνο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Είναι χτισμένο κάτω από έναν λόφο κατάφυτο από πεύκα που απειλούνται πλέον από την ασθένεια της βαμβακίασης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης