Novartis: Καθοριστικής σημασίας η κατάθεση Ράικου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, 15:06
Novartis: Καθοριστικής σημασίας η κατάθεση Ράικου

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης θεωρείται η κατάθεση που έδωσε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου στον  αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργούν ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Η  κ. Ράικου η οποία με την παραίτηση της πριν από 2 χρόνια από τη θέση της στην Εισαγγελία Διαφθοράς είχε προκαλέσει αίσθηση καταγγέλλοντας πιέσεις και παρεμβάσεις, δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για όσα έγιναν τότε που την οδήγησαν στην παραίτηση. 

Η κ. Ράικου δεν εμφανίστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες καθώς μπήκε στον Άρειο Πάγο μέσω του ασανσέρ από το υπόγειο πάρκινγκ. 

Απάντησε σε ερωτήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ φέρεται να κατέθεσε και σειρά εγγράφων για να στηρίξει τις αναφορές της.

Η κατάθεση της κυρίας Ράικου που ακολούθησε  αυτή του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται σήμερα να έκανε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Οι ενδεχόμενες αναφορές των μαρτύρων σε πολιτικά πρόσωπα θα οδηγήσουν σε νέα αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.  Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές επεσήμαναν ότι για να πάρει η δικογραφία το δρόμο για τη Βουλή αρκεί να φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα. 

Την ίδια ώρα, πηγές της Εισαγγελίας Διαφθοράς χαρακτηρίζουν «αποκυήματα της φαντασίας» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεση του και είδαν το φως της δημοσιότητας για  βίντεο σε σχέση με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε βίντεο στον κατάλογο των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή ούτε έγινε τέτοια συζήτηση με τον κ. Αγγελή ο οποίος την επίμαχη περίοδο δεν επόπτευε της έρευνας. 

Υπενθυμίζεται πως η Ελένη Ράικου  μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του 2018, είχε αναφερθεί στον αποκαλούμενο  Ρασπούτιν λέγοντας ότι  «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»»,   υπέδειξε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Η επιστολή παραίτησης της Ελένης Ράικου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το 2017:

«Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως <δώρο> στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειές και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η όποια αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ´ επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Συγκεκριμένα όλως <τυχαίως και συμπτωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον όποιο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο < Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο>. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας . Αρκεί μόνο τούτο , ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας ,εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε <Ιφιγένεια> στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας <έστησαν> μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου."

Και καταλήγει η Κ. Ράικου: "Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:11