Ο Μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται στα ανοιχτά της Μεσσηνίας και παρότι εμφανίζεται κάπως πιο εξασθενημένος από το αναμενόμενο , δίνει ήδη έντονες βροχές και καταιγίδες στην ακτίνα δράσης του καθώς και πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Όσον αφορά στους ανέμους, με βάση τα νεότερα στοιχεία, αυτοί αναμένεται να είναι λιγότεροι ισχυροί από το αρχικώς εκτιμώμενο, και να κυμαίνονται στην ανατολική και νότια χώρα στα 7-8 bf και σε θαλάσσιες περιοχές στα 9-11bf.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, σε καμία περίπτωση να μη σας ξεγελάσει η μικρή εξασθένιση του συστήματος. Ο κυκλώνας , δεδομένων και των τροπικών στοιχείων του, αναμένεται να δημιουργήσει εκτεταμένες ζώνες καταιγίδων γύρω από το κέντρο του, καθώς τροφοδοτείται συνεχώς με υγρασία και διαμορφώνει “κορεσμένες” αέριες μάζες σε ένα πολύ μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας .

Δεν έχει αλλάξει τίποτα λοιπόν όσον αφορά την ένταση των βροχοπτώσεων, μάλιστα η μικρή εξασθένιση των ανέμων ίσως συμβάλλει θετικά στην αύξηση της αστάθειας περιμετρικά του συστήματος και στην περαιτέρω ανατροφοδότηση των καταιγίδων στις περιοχές που έχουν ήδη αναφερθεί.

Στην Αττική λοιπόν , που ήδη φυσάει και βρέχει αρκετά, περιμένουμε ένταση των φαινομένων μετά το μεσημέρι, ενώ στο διάστημα 6-12 τη νύχτα αναμένεται η κορύφωση αυτών, οπότε και ισχυρές έως πολύ ισχυρές, δυνητικά επικίνδυνες, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν διαδοχικά τον Σαρωνικό , την δυτική και νότια Αττική και κατόπιν τα υπόλοιπα τμήματα της πρωτεύουσας. Παράλληλα, αν και εξασθενημένος λόγω της πρότερης διέλευσης του από τμήμα της Πελοποννήσου, ο κυκλώνας αναμένεται να διέλθει πολύ κοντά από τα νότια της Αττικής, προκαλώντας περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα 7-8 και τοπικά , κυρίως μέσα στο Σαρωνικό και το νότιο Ευβοικό στα 9 bf.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H κακοκαιρία στο νομό θα συνεχιστεί και την Κυριακή , όπου κατά διαστήματα θα σημειώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις, ειδικά στο πρώτο μισό της ημέρας, με έμφαση στα βόρεια και ανατολικά. Σε αυτό το διάστημα θα επηρεάσει ιδιαίτερα έντονα την Εύβοια, τις Σποράδες, την υπόλοιπη ανατολική Στερεά, τις βόρειες Κυκλάδες και τη νοτιοανατολική Θεσσαλία.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στις ευπαθείς περιοχές (Μάνδρα, Κινέτα, Μάτι Ραφήνας, δυτικά , βορειοδυτικά προάστια). Δείξτε τεράστια προσοχή και περιορίστε όλες τις μετακινήσεις σας. Επίσης, μείνετε μακριά από υπόγειους χώρους.

Πηγή: Forecastweather

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης