Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες λιγότερους τουρίστες το 2015 και μείωση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες συνεπάγεται η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για αυτοκαταστροφική επιλογή που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, μειώνει το τουριστικό συνάλλαγμα και αυξάνει την ανεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Για οικονομική αυτοκτονία κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ αναφερόμενος στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑΣε σημερινή συνέντευξη του, ο πρόεδρός του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, αφού έκανε λόγο για οικονομική αυτοκτονία, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Αυτό, όπως είπε, προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το 2016.

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε, θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας. Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική. Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. Και ειδικά όπως είπε, στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτια (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα πέντε ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.

Έκκληση στον Σαμαρά από ξενοδόχους 

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ζητάει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Αντ. Σαμαρά, το ΞΕΕ τονίζει: «Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

«Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.

Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ’ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης