Ντούνια Μιγιάτοβιτς: «Στο χείλος της καταστροφής» η κατάσταση για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, 15:57
Ντούνια Μιγιάτοβιτς: «Στο χείλος της καταστροφής» η κατάσταση για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Η κατάσταση για τους μετανάστες σε στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά είναι «εκρηκτική» και «στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς .

«Η κατάσταση των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε δημοσιογράφους στο τέλος μιας επίσκεψης πέντε ημερών.

Συγκεκριμένα, η Μιγιάτοβιτς μετέβη στις δομές στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο και είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης, τοπικές αρχές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Υπάρχει έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και αποχέτευσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς που επισκέφτηκα. Οι άνθρωποι περιμένουν ώρες για να πάρουν φαγητό και να πάνε στο μπάνιο, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα» είπε.

Ακόμα, η Μιγιάτοβιτς  δήλωσε ότι τρόμαξε από τις ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα νησιά και χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί ως «εκρηκτική». Μετά από μια νέα άνοδο των αφίξεων μεταναστών στο Αιγαίο, η κατάσταση στα «δεν έχει πλέον καμία σχέση με την υποδοχή των αιτούντων άσυλο», αλλά «έγινε αγώνας για επιβίωση», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς.

Η ίδια εγκωμίασε την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν το προσωπικό και οι τοπικές κοινότητες και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα «με δομημένο τρόπο» για να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, ζήτησε να αυξήσουν τη χωρητικότητα στα τοπικά νοσοκομεία, να δημιουργήσουν ιατρικές δομές στα καμπς και να αυξήσουν τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού στα νησιά. Συμπλήρωσε δε ότι εάν όλα τα παραπάνω δεν συμβούν, «οι απειλητικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ένταση που υπάρχει, δημιουργούν τον κίνδυνο για ακόμα πιο τραγικά γεγονότα».

Όπως παρατήρησε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα και τη διαβεβαίωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά ως επείγοντα. Για το λόγο αυτό η κ. Μιγιάτοβιτς θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες νέα ενημέρωση από τις Αρχές για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Η κ. Μιγιάτοβιτς καλωσόρισε εξάλλου την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μεταφέρουν 20.000 αιτούντες στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «χωρίς άρση του γεωγραφικού περιορισμού, αυτό το σχέδιο είναι απίθανο να μειώσει επαρκώς τον υπερπληθυσμό στα νησιά». Ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα για τους ασυνόδευτους και τους άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και επισήμανε ότι μόλις επιστρέψει στο Στρασβούργο θα διερευνήσει πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα πιέζοντας άλλες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης και να μετεγκαταστήσουν περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο που συζητείται σήμερα στη Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τις διατάξεις που αφορούν στην αύξηση του χρόνου κράτησης, την κατάρτιση λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας και τις δυσκολίες άσκησης προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων ασύλου.

Τέλος, η κ. Μιγιάτοβις έστειλε το μήνυμα στις χώρες της ΕΕ ότι «η αλληλεγγύη που η Ελλάδα χρειάζεται δεν υπάρχει και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη αλλά για πραγματική δράση» και συμπλήρωσε ότι "οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μία σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας. Αυτό που χρειάζονται επειγόντως είναι οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν επιτέλους τα μέτρα που όλοι ζητάμε". Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για προκαταρκτική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τελική επεξεργασία των αιτήσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να δεχτούν αιτούντες, η Επίτροπος σχολίασε ότι "εάν υπάρξει γνήσια πολιτική θέληση στο μέλλον για βελτίωση της κατάστασης θα την καλωσορίσω, αλλά θέλω πρώτα να δω τις λεπτομέρειες", ωστόσο επανέλαβε ότι «χρειάζεται επείγουσα δράση».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, 15:57