Με το που εισήλθε η κάμερα του zougla.gr στους χώρους ενδιαίτησης του ναρκόπλοιου Noor1 έπεσε πάνω σε κάτι προειδοποιητικές αφίσες κολλημένες στα τοιχώματα των μπουλμέδων του καρέ.

Στις δύο αυτές λευκές αφισούλες αναγραφόταν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του αξιωματικού ασφαλείας της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Noor1. Από κάτω από το τηλέφωνο υπήρχε η ένδειξη «A Shore» και πιο κάτω το όνομα Στυλιανός Γιαννουσάκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κάμερα έκανε τη δουλειά της και εμείς τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη δική μας. Ο Στυλιανός Γιαννουσάκης, Agency Security Officer της εταιρείας, είναι ο αδελφός του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές Χαλκίδας.

Δείτε video από την αυτοψία του zougla.gr στο Noor1

Την ημέρα που οι διωκτικές αρχές εντοπίζουν την τεράστια ποσότητα της ηρωίνης που μετέφερε το Noor1 στην αποθήκη στο Κορωπί και στη βίλα της Φιλοθέης (σύνολο 2,1 τόνους) παρατηρείται μία μεγάλη πυκνότητα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ του Ευθύμιου Γιαννουσάκη και του Αιμίλιου Κοτσώνη, των δύο δηλαδή πρωταγωνιστών της υπόθεσης Noor1, με τον αδελφό του ισοβίτη που, προφανώς, βρίσκεται στο Ντουμπάι.

Τις συνδιαλέξεις αυτές υπέκλεψε η ΕΥΠ μέσω του γνωστού συστήματος συνακροάσεων και καταγράφτηκαν υπό τη μορφή Excel στο ντοκουμένο της υπηρεσίας πληροφοριών, το οποίο έχει φυσικά διαβιβαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και πάνω απ’ όλα στη Δικαιοσύνη. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύθηκε από το zougla.gr πριν από λίγο καιρό και ως έγγραφο-πειστήριο έχει κατατεθεί στο γραφείο της αρμόδιας για την έρευνα της υπόθεσης Noor1 προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνης Τζίβα. 

Από τη δημοσιογραφική έρευνα που διεξήχθη έκτοτε προκύπτει πως ο Στυλιανός Γιαννουσάκης μηδέποτε ανακρίθηκε από τις Αρχές, ούτε καν ερωτήθη αρμοδίως, για τον ρόλο του όσον αφορά στη λειτουργία του Noor1 αλλά και την επίμαχη υπόθεση της διακίνησης με αυτό των τριών τόνων ηρωίνης. Τόσο νομικοί κύκλοι όσο και δικαστικοί λειτουργοί διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να μην έχει ασχοληθεί κανείς και ποτέ με το πρόσωπο αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρεται το περιεχόμενο συνομιλίας του zougla.gr με τον επίσης εμπλεκόμενο στην υπόθεση Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον αποκαλούμενο στη δικογραφία «Captain George», ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκε η Δικαιοσύνη και οι ανακριτικές αρχές με τον Στυλιανό Γιαννουσάκη. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που εντοπίζεται η ποσότητα ηρωίνης στο Κορωπί και στη Φιλοθέη αλλά και που οι λιμενικές αρχές κάνουν ρεσάλτο στο Noor1 που έχει «δέσει» στην Ελευσίνα, ο Στυλιανός Γιαννουσάκης, αδελφός του ισοβίτη, είναι άφαντος. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις διαπιστώνουμε πως κάποια στιγμή βρισκόταν στο Ντουμπάι, αλλά έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. 

Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, αρχιπλοίαρχος της εταιρείας Horizon, εξηγεί πως σε τέτοιες περιπτώσεις συλλαμβάνεται και ανακρίνεται ο αξιωματικός ασφαλείας του πλοίου πριν ακόμη ανακριθεί ο καπετάνιος ή ο πρώτος μηχανικός. Και ο λόγος είναι απλός. Σε ένα δεξαμενόπλοιο του μεγέθους του Noor1 πώς είναι δυνατόν ο αξιωματικός ασφαλείας της εταιρείας και του πλοίου να μην έχει αντιληφθεί πως το σκάφος γέμισε με θαλασσινό νερό για να φαίνεται πως είναι έμφορτο μαζούτ, αλλά την ίδια ώρα στα αμπάρια του και σε συγκεκριμένες κρυψώνες να έχουν φορτωθεί τρεις τόνοι ηρωίνη; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, πόσω δε μάλλον στις προκυμαίες του Ομάν. 

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης τόσο στις απόρρητες καταθέσεις του όσο και στις συνομιλίες του δεν αναφέρθηκε ποτέ στον ρόλο του αδελφού του. Η Δικαιοσύνη προφανώς γνωρίζει, ή αν το επιθυμεί μπορεί να γνωρίζει, το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων μεταξύ των Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Αιμίλιου Κοτσώνη με τον Στυλιανό Γιαννουσάκη την ημέρα που οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν το ρεσάλτο τους στο Κορωπί και στη Φιλοθέη. Προφανώς, το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών μεταξύ των δύο αδελφών και του Αιμίλιου Κοτσώνη θα έχουν ενδιαφέρον, διότι και οι τρεις τους δεν θα συνομιλούσαν για την τελευταία ταινία του James Bond που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο. 

Ο Γιώργο Μπουρδούβαλης εξηγεί επίσης πως το γεγονός και μόνο ότι δεν έχει «ενοχληθεί» ποτέ ο Στυλιανός Γιαννουσάκης καταδεικνύει -αυτά είναι δικά του λόγια- το πόσο παρωδία ήταν η δίκη για το Noor1 και προσθέτει πως αυτός ο ίδιος γνώριζε τον Γιαννουσάκη και συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όλους τους άλλους που εμπλέκονται στο Ντουμπάι, στον ίδιο βαθμό που είχε γνωριστεί και με πολλούς άλλους επιχειρηματίες που επισκέπτονταν τον Περσικό Κόλπο για δουλειές, δεδομένου ότι αυτή ήταν και η δραστηριότητα της εταιρείας Horizon στην οποία εργαζόταν. Ισχυρίζεται, επίσης, πως πέρα από τη διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών ουδέποτε αναμείχθηκε σε άλλες υποθέσεις όπως αυτή με την ηρωίνη και το Noor1.  

Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της δίκης για την υπόθεση Noor1 έναν ενδεικτικό διάλογο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνεται στον Γιώργο Μπουρδούβαλη και λέγονται τα εξής:

Πρόεδρος: Το πλοίο ποιος το έφερε, ο Άγιος Νικόλας;

-Θα σας δείξω ποιος το έφερε (σ.σ.: πάει στον δικηγόρο του, ανοίγει έναν φάκελο, βγάζει ένα χαρτί, το δίνει και λέει): Αυτός το έφερε… Στέλιος Γιαννουσάκης και Μάκης Γιαννουσάκης, αυτοί το έφεραν.

-Τα ναρκωτικά ποιος τα έφερε;

-Δεν ξέρω. Ο Στυλιανός Γιαννουσάκης ήταν αυτός που είχε το μάνατζμεντ του πλοίου. Δεν είπα ότι είχε σχέση με ναρκωτικά, αλλά για το πλοίο ήταν αρμόδιος. Κανείς δεν μπορεί να κινήσει το πλοίο χωρίς τη συνεννόηση με τον άνθρωπο αυτόν.

Για τους ισχυρισμούς του Γιώργου Μπουρδούβαλη, ο Στυλιανός Γιαννουσάκης υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ότι ήταν security officer στο Noor1 μέχρι τον Μάιο του 2013, όταν το πλοίο ανήκε στην εταιρεία Axia, και πως αποχώρησε όταν το Noor1 πουλήθηκε στο ζεύγος Αλεξανδρή – Καλαφάτη.

Ερώτημα: Ας υποθέσουμε ότι ο ισχυρισμός του Στέλιου Γιαννουσάκη είναι αληθής. Οι νέοι πλοιοκτήτες κατά τον νόμο ήταν υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν νέο αξιωματικό ασφαλείας, αλλιώς το σκάφος δεν θα διέθετε τα σχετικά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Ποιος ήταν αυτός ο αξιωματικός και γιατί δεν μας το λέει ο Στέλιος Γιαννουσάκης; Και αφού είχε αποχωρήσει, για ποιο λόγο τα καρτελάκια με το τηλέφωνό του και την ιδιότητά του δεν αφαιρέθηκαν από τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του Noor1 προκειμένου να αντικατασταθούν, όπως οι κανονισμοί επιβάλλουν, με το όνομα και τα τηλέφωνα του νέου αξιωματικού ασφαλείας;

Τα τηλέφωνα που καίνε

Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα μέρος της λίστας με τις υπό παρακολούθηση από τις διωκτικές αρχές τηλεφωνικές γραμμές των εμπλεκομένων στην υπόθεση Noor1. Από την ανάγνωση της λίστας και της αντιστοιχίας των αριθμών κινητής τηλεφωνίας προκύπτουν τα παρακάτω σμήνη επικοινωνιών μεταξύ των εξής προσώπων: του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον καταδικασθέντα σε 10 χρόνια κάθειρξη Αιμίλιο Κοτσώνη. Του ισοβίτη Γιαννουσάκη με τον Κοτσώνη, τον αδελφό του Στέλιο στο Ντουμπάι, τον ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί με το φορτίο ηρωίνης και με μέλη της οικογενείας του (σύζυγο και γιο).

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΞΥ 10.00 – 11.00 Π.Μ.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΞΥ 17.00 – 19.30 Μ.Μ.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΦΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ 20.30 – 21.30 Μ.Μ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης