Τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, προκειμένου η Αθήνα να γίνει σταδιακά και οριστικά μια «πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης» και συνάμα «πρωτεύουσα στην ανάπτυξη», ανέπτυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου με θέμα «18 μήνες Δικαίωμα στην Πόλη. Ο απολογισμός, το σχέδιο, οι προσδοκίες».

Χωρίς να λείψουν οι αιχμές για προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες «κυβερνούσαν την Αθήνα σαν σουλτανάτο» σε μια σειρά ζητήματα, ο κ. Καμίνης σημείωσε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ότι «μια σειρά βασικές υπηρεσίες του δήμου λειτουργούσαν χωρίς άδεια» και ανέπτυξε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα και ό,τι έχει σχεδιασθεί και θα αποδώσει τους ερχόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό σχεδιασμό του δήμου αποτελεί ένα 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα. Πρόθεση είναι η χρηματοδότηση να επιτευχθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ήδη έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Μέσα στον Ιούλιο, ειδικά, θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Με τον «Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων» και το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμος με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, η Αθήνα αυτονομείται ως προς την αξιοποίηση και διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται σε πέντε άξονες: ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναζωογόνηση του αστικού ιστού, διαχείριση της κοινωνικής κρίσης και διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του προγράμματος.

Στον άμεσο προγραμματισμό του δήμου περιλαμβάνεται η δημιουργία «Κέντρων Προένταξης» για τοξικοεξαρτώμενους. Πρόκειται για μονάδες που θα λειτουργούν ως προθάλαμος για τις κοινότητες απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ), οι οποίες «θα παίρνουν τον χρήστη από το πεζοδρόμιο, θα τον ενημερώνουν και θα τον βοηθούν, εξασφαλίζοντας την κατά το δυνατόν μείωση της βλάβης του χρήστη και τη διαφύλαξη της προσωπικής του αξιοπρέπειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στον Ιούλιο ξεκινά η λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για έναν μηχανισμό με λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου που θα καταγράφει την προσφορά και τη ζήτηση και κατόπιν θα διανέμει κάθε αγαθό πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα έως κουβέρτες και είδη ρουχισμού, σε όσους έχουν ανάγκη. Ο Κόμβος Αλληλεγγύης θα ενισχύεται από σύστημα χορηγιών που έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει ο δήμος.

Στα επτά διοικητικά διαμερίσματα της πόλης θα δημιουργηθούν Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, στα πρότυπα των Κ.Ε.Π.. Σε διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκεται το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα και οι ποδηλατόδρομοι.

Στον τομέα της καθαριότητας γίνεται προσπάθεια ώστε να πυκνώνουν συνέχεια τα συνεργεία, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 3.500 οι μπλε κάδοι, ενώ προχωρά και η σταδιακή ανακαίνιση των κοινόχρηστων τουαλετών.

Ο δήμος έχει, επίσης, καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την οργάνωση των διαδηλώσεων και τη λειτουργία των οίκων ανοχής. Έχουν γίνει παρεμβάσεις στη Βουλή για το μεταναστευτικό και έχει αναπτυχθεί δίκτυο συνεργασίας με τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις οργανώσεις πολιτών. Σε ό,τι αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο δήμος προτείνει αναθεώρησή του από το ΥΠΕΚΑ, με καθορισμό χρήσεων γης στις γειτονιές, όπου κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι προτάσεις των ίδιων των κατοίκων της γειτονιάς.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης