Ο Άρειος Πάγος ζητεί διερεύνηση των ληξιαρχικών πράξεων από το 2008

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013, 15:29
Ο Άρειος Πάγος ζητεί διερεύνηση των ληξιαρχικών πράξεων από το 2008
Η περίπτωση της μικρής Μαρίας φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε και τη δικαιοσύνη που αποφάσισε να κάνει φύλλο και φτερό όλες τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων παιδιών που συντάθηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα. Αυτό γιατί όπως αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη σε παραγγελία της προς τις εισαγγελίες πρωτοδικών όλης της χώρας η περίπτωση της μικρής Μαρίας δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες «Μαρίες» σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για τον λόγο αυτό η κ. Κουτζαμάνη ζητεί να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση την οποία μάλιστα θα πρέπει να αναλάβουν προσωπικά οι εισαγγελείς ή αντιεισαγγελείς πρωτοδικών προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών μόνο με υπεύθυνες δηλώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα.

Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ερευνηθεί αν οι υποθέσεις αυτές συνδέονται αι με άλλες αξιόποινες πράξεις όπως εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, παράνομες υιοθεσίες ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι ληξιαρχικές αυτές πράξεις για την παράνομη είσπραξη επιδομάτων.

Αναλυτικά η παραγγελία της εισαγγελίας:

Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας
------------------------------
«Από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις. Ενόψει τούτων, παρακαλούμε, να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή δια τινος των Εισαγγελέων ή Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση κατ΄αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας.

Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), αρπαγή ανηλίκων (324 ΠΚ), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παρ. 2-3 Ν. 2447/96) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.

Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ΄άρθρο 7 παραγρ. 5 σε συνδ. με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013, 15:33