Εκδήλωση προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας, και παράλληλα επίσημη παρουσίαση αφιερωματικού τόμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό ευγνωμοσύνης, αγάπης και ευχαριστίας προς την ευεργέτιδα της Αθήνας και της πατρίδας, προς την Κυρά μας, την Αγία Φιλοθέη. Όλο το έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βηματισμός στα χνάρια της Αγίας Φιλοθέης», τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο οποίος χαιρέτισε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, τον οποίο συνόδευε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για τις δομές της Αρχιεπισκοπής και το κοινωνικό έργο της, για τα οποία ανέφερε ότι «όλα αυτά ακολουθούν την παρακαταθήκη αγάπης θυσίας και προσφοράς της Αγίας προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως».

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ τον συντονισμό είχε ο δρ Σεβαστιανός Ανδρεάδης, γενικός διευθυντής του Κέντρου Παιδείας, Εθελοντισμού και Πολιτισμού της Αρχιεπισκοπής.

Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την κενωτική δόξα της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ έκανε αναφορά και στο ποιητικό εγκώμιο του Μακαριωτάτου προς την Αγία που περιέχεται στο προλογικό σημείωμα του αφιερωματικού τόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, ο τόμος με τίτλο «Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του ελληνικού λαού» παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας, Αλέξανδρο Κατσιάρα.

Ο αφιερωματικός τόμος περιέχει τα πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου του 2017, στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση, εξάλλου, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που τέθηκε προ διετίας υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Χορωδία Ψαλτών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών δρ Σεβαστιανός Ανδρεάδης πρόσφερε τον τόμο στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία αρχιερέων, ακαδημαϊκών, πολιτευτών, κληρικών και πλήθους πιστών.
Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης