Ανέκρουσε πρύμνα το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη δημοσιοποίηση των αντιδράσεων της πολιτικής του ηγεσίας, ως προς την αποκάλυψη της zougla.gr για το βίο και την πολιτεία του δημάρχου Ηγουμενίτσας. Ο τοπικός άρχων, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβίαζε εργαζόμενη στο Δήμο, απειλώντας την πως δε θα μονιμοποιηθεί και απαίτησε να υπογράψει εικονική απόδειξη πως εισέπραξε τις αποδοχές της. Είχε και το θράσος να απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές, προκειμένου να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων του, όχι μόνον τη zougla.gr, αλλά και το θύμα του, την εργαζόμενη που είχε το κουράγιο να αποκαλύψει το εύρος της διαφθοράς που κυριαρχεί στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση του δημάρχου

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εστάλη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της zougla,gr η απάντηση του δημάρχου Ηγουμενίτσας. Το σχετικό δελτίου τύπου αναφέρει:


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι ο δήμαρχος δεν λέει τίποτα για το “πάπλωμα”. Δεν δίνει καμία απάντηση για όσα καθαρά φαίνονται στο video και συγκεκριμένα για την επιμονή του προς την υπάλληλο να κόψει απόδειξη πληρωμής για χρήματα που δεν της δόθηκαν.

“Μπαλάκι” οι ευθύνες

Κατά την πρώτη επαφή της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας με το υπουργείο Εσωτερικών, η μεν αντίδραση του γραφείου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου περιορίστηκε στο να παραπέμψει στον υφυπουργό, κ. Νάκο, για τα περεταίρω, ενώ το γραφείο του υφυπουργού παρέπεμψε στον περιφερειάρχη Ηπείρου, ως καθ’ ύλη αρμόδιο για τα διοικητικά ζητήματα, αφού εκεί υπάγεται διοικητικά ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Μετά την πάροδο λίγων ωρών, ωστόσο, και τη δημοσιοποίηση από τη zougla.gr της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η εικόνα άλλαξε και μετατράπηκε περίπου σε μαγική. Το μεν γραφείο του κ. Παυλόπουλου συνέχισε να παραπέμπει στον περιφερειάρχη Ηπείρου, ως αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, ο δε εκπρόσωπος του υφυπουργού, κ. Νάκου, διαβεβαίωνε μετ’ επιτάσεως πως δόθηκαν στον περιφερειάρχη, κ. Πανοζάχο, σαφείς εντολές να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εκπρόσωπος του υφυπουργού παραδέχθηκε ακόμη πως το ζήτημα δεν είναι διοικητικό, ούτε πως πρόκειται για κάποιο σύνηθες παράπτωμα, αλλά πως προκύπτει σαφώς πολιτικό θέμα.

Παρακολουθήστε τη συνομιλία του εκπροσώπου του κ. Νάκου με τη zougla.gr:

Αργά το απόγευμα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Πανοζάχο, ο οποίος διαμήνυσε πως θα επιληφθεί αύριο, Τετάρτη, του θέματος, οπότε θα υπάρξουν και τα πρώτα συμπεράσματα.

Η αιφνιδιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά των κρίκων της αλυσίδας των αρμοδίων προφανώς και οφείλεται στη δημοσιότητα που έλαβε η αποκάλυψη από τη zougla.gr της καραμπινάτης αυτής υπόθεσης διαφθοράς, με πρωταγωνιστή έναν αιρετό δήμαρχο μίας μεγάλης πόλης της περιφέρειας και θύμα μία εργαζόμενη που το μόνο που απαίτησε, ως δικαιούται, ήταν η αμοιβή της.

Πολλές φορές στο παρελθόν, ωστόσο, έχουν καταγραφεί οι «καλές προθέσεις» της πολιτικής ηγεσίας για «παραδειγματική τιμωρία υπευθύνων σε υποθέσεις διαφθοράς» και ακόμη περισσότερες φορές έχει καταγραφεί η περίφημη φράση: «Το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο». Με μία τέτοια «παράδοση» που κατατρέχει τη δημόσια διοίκηση, είναι φυσικό, τόσο οι πολίτες όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς να διατηρούν την καχυποψία τους ως προς τις πραγματικές διαθέσεις των αρμοδίων και μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας να επιβάλλει το νόμο.

Επιπροσθέτως, εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση πως, παρά το εύρος της καταγγελίας για τα τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσπρωτίας, εκτός από τα καθυστερημένα ανακλαστικά των κυβερνητικών παραγόντων, παρατηρείται και μία περίεργη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκαλεί την περιέργεια αυτή η στάση και λειτουργεί ως προς τον πολίτη απολύτως συνειρμικά.

Οψόμεθα λοιπόν.

To video της αρπαχτής, η σιωπή Νάκου και η κυβερνητική κάλυψη

H «Ζougla.gr» απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών. Το ζήτημα που αφορά την ποινικά και διοικητικά κολάσιμη ενέργεια του Δημάρχου Ηγουμενίτσης, ο οποίος ζήτησε από εργαζόμενη να υπογράψει εικονική απόδειξη απολαβών εκβιάζοντάς την με την μονιμοποίησή της, και στη συνέχεια την απέλυσε, αποτελεί μείζον ζήτημα διαφθοράς, ώστε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να το αγνοήσει.

Το γραφείο του Υπουργού παρέπεμψε στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Νάκου, καθ’ ύλην αρμοδίου όπως ισχυρίστηκαν. Το γραφείο του κ. Νάκου παρέπεμψε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, κ. Πανοζάχου. Τελικά ευόδωσε να βρεθεί στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο υπεύθυνος Τύπου της Περιφέρειας, όστις θα αναλάμβανε να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη για τα ποινικά, ηθικά και διοικητικά παραπτώματα του Δημάρχου.

Όχι, δεν είχαν πληροφορηθεί για το πρωτοσέλιδο της «Zougla.gr», που αναρτήθηκε στις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας 17 Αυγούστου. Αντιθέτως, όπως διαβεβαίωσε το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας.

Μόλις προ δύο μηνών, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συμπέραινε -σύμφωνα με το επίσημο πόρισμά του- πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωταθλητής της διαφθοράς στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά των αρμοδίων παραγόντων, που διοικητικά θα πρέπει να ελέγχουν τον κάθε δήμαρχο και τον κάθε κοινοτάρχη για τις πράξεις του, επιβεβαίωσε πως η αναλγησία -αν όχι η συμπαιγνία- έχει “κτυπήσει κόκκινο”.

Θράσος και αδιαφορία

Κατά τις 13:30 της Τρίτης 18 Αυγούστου, ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας ενημέρωνε την « Ζougla.gr» πως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Πανοζάχος, άρτι αφιχθείς, πληροφορούμενος τις αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας για το καραμπινάτο κρούσμα διαφθοράς στον Δήμο Ηγουμενίτσης με την προσωπική εμπλοκή του Δημάρχου, δήλωσε το αφοπλιστικό: « Δεν υπάρχει έγγραφη καταγγελία». Πρόκειται για το γνωστό επιχείρημα, που οδηγεί αναπόφευκτα στο κουκούλωμα της υπόθεσης. Η «Zougla.gr» ζήτησε επίσημη τοποθέτηση της Περιφέρειας επί του ζητήματος. Έκτοτε η ηλεκτρονική εφημερίδα αναμένει στο ακουστικό της.

Παρακολουθήστε με προσοχή τα video της ντροπής. Τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι προφανή. Οι ανύπαρκτες επί της ουσίας αντιδράσεις των πολιτικών και κρατικών αρμοδίων παραγόντων οδηγούν, επίσης, στο προφανές συμπέρασμα: στην Δημόσια Διοίκηση υπάρχει αλληλλοκάλυψη, και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες.

Υπάλληλος καταγγέλλει εκβιασμό από το δήμαρχο

Η κυρία Χ. επί πέντε χρόνια εργαζόταν ως συμβασιούχος σε μια από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας. Πριν από ενάμιση χρόνο δέχτηκε πρόταση να εργαστεί επιπλέον σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα. Υπέγραψε και σύμβαση, η οποία επικυρώθηκε. Από τότε δεν πληρώθηκε για την εργασία της στον δήμο.

Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr, μετά από 18 μήνες, δέχτηκε από το δήμαρχο την πρόταση να υπογράψει ότι έλαβε λεφτά. Δείτε την καταγγελία.

Η κυρία Χ., αφού συνεννοήθηκε με το λογιστή της, πήγε για δεύτερη φορά στο γραφείο του δημάρχου. Εκεί του δήλωσε την άρνησή της να υπογράψει για χρήματα που δεν έχει λάβει. Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβε με δικαστικό κλητήρα την ειδοποίηση ότι απολύεται. Και, όπως καταγγέλλει, της χρωστούν ακόμη μισθούς 18 μηνών από την παράλληλη εργασία, αλλά και την αποζημίωσή της.

Η κυρία Χ. κατέγραψε τις συνομιλίες αυτές στο γραφείο του δημάρχου. Την πρώτη φορά, με ιδιαίτερα ερασιτεχνικό τρόπο, αφού φυσικά δεν είναι εξοικειωμένη με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Δείτε τη συνομιλία:

Καλύτερα προετοιμασμένη τη δεύτερη φορά, η κυρία Χ. κατέγραψε ακόμη πιο καθαρά αυτά που της είπε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Σε επικοινωνία που είχε η zougla.gr με το δήμαρχο Ηγουμενίτσας, Θωμά Πιτούλη, δεν κατάφερε να αποσπάσει την απάντησή του. Μόνο την απειλή ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια, όχι μόνο εναντίον της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, αλλά και εναντίον της πρώην υπαλλήλου του.

(Πρώτη καταχώρηση: 18 Αυγούστου, 8:53)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης