Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις λιγοστές υποθέσεις, στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, όπου εμπλέκεται ο… αραβικός παράγοντας θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στα δικαστήρια. Ο λόγος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του τέως εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη με αφορμή την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο σεΐχης στο νησί του Ιονίου Οξυά.

Η αντιδικία αυτή, λοιπόν, θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη, με τον Έλληνα αρχιτέκτονα να ζητεί αποζημίωση αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον Αλ Θανί.

Το ιστορικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 2012 ο τότε εμίρης του Κατάρ αγόρασε προς περίπου 5 εκατ. ευρώ τη νησίδα Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί ένα πρότυπο τουριστικό θέρετρο.

Έτσι, μέσω της ελληνικής εταιρείας Pimara Α.Ε., που ενεργεί για λογαριασμό του, ο εμίρης ανέθεσε στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο να τρέξει την αδειοδότηση του έργου με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή στην έκταση.

​Πρόκειται εκ των πραγμάτων για δύσκολη επένδυση, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη NaturaΕκ των πραγμάτων πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura, ενώ για να πολεοδομηθεί απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), και στη συνέχεια η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας και το μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ληφθούν όσες εγκρίσεις απαιτούνται.

Παρ’ όλ’ αυτά, λίγο καιρό μετά την αγορά του νησιού από τον τέως εμίρη του Κατάρ, ο γιος του Στέλιου Αγιοστρατίτη, ο Ανδρέα,ς παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της Οξυάς, το οποίο προέβλεπε την μετατροπή του νησιού σε art island. Σε προορισμό που, με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτιστική ανάπτυξη, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί, θα συμπεριλάμβανε πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.

Η μήνη του εμίρη

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνη της Pimara, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Άραβα κροίσου, καθώς, παρότι η αδειοδοτική διαδικασία βρισκόταν στο σημείο μηδέν, ο τέως εμίρης εμφανιζόταν, εν αγνοία του, να δρομολογεί μια επένδυση-μαμούθ στην Οξυά. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η πλευρά του εμίρη, το γραφείο Αγιοστρατίτη δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον πάγο εδώ και δύο χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2013 διακόπηκε η συνεργασία του εμίρη με τον γνωστό αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει εισπράξει περίπου 400.000 ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες του πρόσφερε.

Το μόνο παρήγορο που προκύπτει από την εμπλοκή στο «project Οξυά» είναι ότι σεΐχης δεν εγκαταλείπει τα σχέδια αξιοποίησης του γραφικού νησιού του Ιονίου…

Διαβάστε ακόμη: ΚΑΤΑΡαμένες επενδύσεις
To Εμιράτο του Ιονίου
Ο εμίρης θα μετατρέψει την Οξυά σε art island

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης