Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. πέρασαν χειροπέδες στους φερόμενους ως «αρχιτέκτονες» της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης, τύπου «πυραμίδα», που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα μας και έχει τεράστια διεθνή διάσταση.

Ο λόγος φυσικά για τον «γκουρού των επενδύσεων», Γιώργο Δασκαλέα και τον επιχειρηματία από την Κρήτη που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό Γιάννη Λίτινα οι οποίοι, προσεγγίζοντας ανυποψίαστους επενδυτές, κατάφεραν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να απομυζήσουν περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπόθεση ασκήθηκαν διώξεις σε 23 άτομα, ενώ στο κάδρο των βασικών κατηγορουμένων τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Δασκαλέας και η σύζυγός του Π. Ζ., ο επιχειρηματίας Γιάννης Λίτινας, η δικηγόρος Κύπρου Μ. Κ. καθώς και μια εκ των συνεργατών του Γ. Δασκαλέα ονόματι Ε. Α.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα όμως το zougla.gr, στην υπόθεση υπάρχει και έτερος πρωταγωνιστής, αμερικάνικης υπηκοότητας, ο οποίος, άγνωστο πως, παραμένει ακόμη και τώρα στο απυρόβλητο αν και στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση τόσο των Αρχών όσο και της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, καταδεικνύουν ότι γνώριζε και εμπλεκόταν στην απάτη αρκετό καιρό πριν αυτή αποκαλυφθεί.

Το όνομα του είναι Patrick Cunningham και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι ο άνθρωπος ο οποίος συνεργάστηκε αρχικά με τον οικονομολόγο Γιώργο Δασκαλέα για τη δημιουργία της PK Consultants USA. Είναι η πρώτη επενδυτική εταιρεία που στήθηκε από τον οικονομολόγο και στην οποία υπενθυμίζεται ότι το 2011 επιβλήθηκε πρόστιμο 450.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η PK Consultants το 2012 μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και εν συνεχεία μετατράπηκε σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Κλειστού Τύπου υπό την επωνυμία PK Investments Equity LTD.

Όπως προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, ο κ. Cunningham υπογράφει ως Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής αυτής, ενώ email που έχει αποστείλει τον εμφανίζουν να συνομιλεί με πελάτες παρουσιάζοντας τις επενδυτικές υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία.

Αίσθηση παράλληλα προκαλούν και τα γράμματα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Δασκαλέα και Cunningham, τα οποία αφορούν σε κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Ειδικότερα, ενώ αρχικά αποφασίζουν να μεταφέρουν χρήματα εκτός ελληνικού εδάφους λόγω των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας, τελικά το… μετανιώνουν.

Διάλογοι-φωτιά

Επιπλέον, ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι και διάλογοι μεταξύ Cunningham και Δασκαλέα καθώς προκύπτει ότι ο Αμερικανός συνεργάτης του οικονομολόγου γνώριζε έναν από τους εμπλεκoμένους και συγκεκριμένα τον ιδιοκτήτη της ΙΚΟΝ Global Markets και φίλο του Δασκαλέα, Jagganath Diwakar.

Το εν λόγο άτομο διώκεται, καθώς το 2013 επιβεβαίωσε ότι ο Δασκαλέας είναι δικαιούχος ενός trading account στην πλατφόρμα της ΙΚΟΝ και ότι το υπόλοιπο αυτού ανέρχεται σε 122.650.321 δολάρια. Φυσικά επρόκειτο για εικονικούς λογαριασμούς.

Η διαβεβαίωση του Diwakar ότι τα χρήματα υπάρχουν και ενδεικτικοί διάλογοι μεταξύ Cunningham (PC) και Δασκαλέα:

CP:  Patrick Cunningham , ΓΔ: Γιώργος Δασκαλέας

Η κατάθεση του Αμερικανού

Ο Patrick Cunningham κλήθηκε από τις Αρχές της Αμερικής προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, ο Αμερικάνος υποστήριξε ότι τα demo accounts δημιουργήθηκαν από τον Γιώργο Δασκαλέα χωρίς τη συνδρομή του Γιάννη Λίτινα, συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα άλλο για την υπόθεση…

Οι αποκαλύψεις του zougla.gr για την υπόθεση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης